Gerli Ramler • 3 oktoober 2017

Kommunaalmajanduse TOP: võitja koostas kriisiplaani

Kommunaalmajanduse TOPi esikoha pälvis Eesti Energia tütarfirma Enefit Energiatootmine.   Foto: Raul Mee

Kommunaalmajanduse TOPi esimese koha pälvinud Enefit Energiatootmine koostas veel eelmise aasta alguses kriisiplaani.

Kommunaalmajanduse TOPi esimese koha pälvis Enefit Energiatootmine AS –  Eesti Energia tütarfirma, mis toodab ja müüb põlevkivist elektri- ja soojusenergiat ning vedelkütust. Teisel kohal on ATI Grupp OÜ ja kolmandal AS Anne Soojus.

Eesti Energia AS kommunikatsioonispetsialist Maria Kullamägi ütles, et eelmise aasta algus oli väga keerukas. “Tegime kriisiplaane ja töötasime madalamatel võimsustel. Selle tingis erakordselt madal õli turuhind ja madal elektri turuhind,“ rääkis Kullamägi Äripäeva erilehes Tööstus. „Kui aasta keskpaigas hakkasid hinnad taastuma, hakkasime tootmisvõimsusi üles koormama ning sügise alguses töötasime juba täisvõimsusel.”

Kokku tootis kontsern eelmisel aastal 9,1 teravatt-tundi elektrienergiat, mida on 18% rohkem kui aasta varem. Lisaks otsustas valitsus alates juulist rakendada paindlikku põlevkivi maksustamist, sidudes ressursitasud kütteõli maailmaturu hinnaga. See võimaldas tööstusel raskem aeg üle elada ja töökohad säilitada.

Ettevõtted seati valdkonna pingeritta kuue näitaja põhjal: 2016. aasta müügitulu, müügitulu kasv võrreldes 2015. aastaga, 2016. aasta ärikasum, kasumi kasv võrreldes 2015. aastaga, rentaablus ja varade tootlikkus aastal 2016. Iga näitaja põhjal reastati ettevõtted edetabelitesse, iga koht järjestuses andis kohale vastava arvu punkte. Kuue tabeli punktid liideti. Võitis vähim punkte kogunud ettevõte.

Hetkel kuum