Äripäev • 18. oktoober 2017 • 1 min
Jaga lugu:

Toompark: ärikinnisvara hinnasurve all

Kinnisvaraekspert Tõnu Toompark  Foto: Meeli Küttim

Kinnisvaraettevõtjad ootavad varasemast vähem elamispindade müügihindade tõusu, kuid senisest suuremat tehingute arvu juurdekasvu, selgus aastas kaks korda läbiviidavast Eesti Kinnisvarafirmade Liidu (EKFL) uuringust.

"Müügihindade tõusuootusi võib põhjendada eeskätt tugeva nõudluse baasi ja kasvavate ehitushindadega, mis ei luba uusi kortereid varasemast odavamalt turule tuua," hindas EKFLi juhatuse liige ja kinnisvaraanalüütik Tõnu Toompark.

"Senine hinnatõus on viimase aasta-pooleteise jooksul olnud ka üsna mõõdukas. Seetõttu võiks üldise majanduskonjunktuuri säilimisel koduostjad jätkuva 4-7 protsendi suuruse aastase hinnatõusu alla neelata," täiendas Toompark.

Äripindade sektorist seevastu ootavad kinnisvaraturu osalised ostu-müügi- ja üüritehingute arvu kasvu. Seejuures osutavad valdavad ootused äripindade üürihindade langusele.

"Äripindade, eelkõige büroode ja kaubanduse juurde tootmine on olnud üsna aktiivne, uusi pindu lisandub jätkuvalt. Eks pakkumise suurenemisest olukorras, kus pinna vajajaid sellise hooga juurde ei tule, oodataksegi hinnasurvet," selgitas Toompark.

Ettevõtete käivete ja töötajate arvu osas on kinnisvaraettevõtjad traditsiooniliselt optimistlikud. Ehkki optimism on pisut madalam, kui aasta alguses, oodatakse eelolevalt poolelt aastalt siiski nii käibe kasvu kui töötajate arvu suurenemist.

Eesti Kinnisvarafirmade Liit viib kinnisvarasentimendi uuringu läbi kaks korda aastas. Küsitlusele vastavad EKFLi liikmed ja teised kinnisvaravaldkonna ettevõtete juhid ja tippspetsialistid.

EKFL loodi 1994. aastal ning sellesse kuulub 60 siinse kinnisvarasektori ettevõtet.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt