Reisifirmad ähvardavad hinnatõusuga

07. detsember 2017, 15:30
Vaade Bosporuse väinale
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20171207/NEWS/171209791/AR/0/AR-171209791.jpg
Ainult tellijale

Uus turismiseadus parandas reisijate õigusi ning laiendas pakettreiside mõistet, turismifirmad kardavad sellega kaasnevat halduskoormuse kasvu ning märgivad, et muutused võivad kanduda ka hindadesse.

Juulikuust jõustuv seadus võtab üle Euroopa Liidu pakettreisidirektiivi ning selle eesmärgiks on pakkuda reisijatele suuremat turvalisust. Pakettreiside alla kuuluvad nüüd kõik lepingud, mis sisaldavad rohkem kui üht teenust, kui näiteks lennupiletile lisandub ka hotellibroneering või sõiduki rent. 

"Kui varem tähendas pakettreis peamiselt valmislahendusena pakutavat reisi näiteks Egiptusesse, siis tulevikus hõlmab see selgemini ka reisija soovil kokkupandud reise ja reisikorraldaja peab võtma vastutuse kogu lepingu eest,“ ütles majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi siseturu asekantsler Kristi Talving.

Reisikorraldajatele tähendab see, et nemad vastutavad paketi kui terviku eest ning neil peab olema piisav tagatis. “See tähendab reisiettevõtjatele haldus- ja finantskoormuse tõusu, mis võib lõpptulemusena mõjutada ka reisitoodete ja -teenuste hinda ning valiku vähenemist klientidele,“ ütles turismifirmade liidu juhatuse liige Merike Hallik pressiteate vahendusel.

Direktiivi järgi peavad kõik pakettreise ostvad reisijad olema täielikult kaitstud korraldaja maksejõuetuse eest. Tagatis peab olema piisavalt suur, et saaks reisijad vajadusel tagasi lähtekohta viia, neid sellele eelneval perioodil majutada ning reisi ärajäämisel eelnevalt makstud raha tagasi maksta. Tagatist ei pea olema, kui reisi eest makstakse pärast selle toimumist või kui pakett ei sisalda reisijavedu.

“Eestis ei pea ükski teine teenusepakkuja omama 100% suurust tagatist, nagu pakettreisi mõiste alla liigituvate toodete müügiga reisiettevõtetelt nõudma hakatakse, vaid see on tavaliselt teatud aste madalam,” lisas Hallik. 

Turismifirmad on seisukohal, et seadus jääb ebaselgeks ja on kindel, et mitme võimaliku olukorra puhul saab kindlust alles pärast kohtupraktika teket. Halliku sõnul on Eesti reisiettevõtjad teinud ligi kaks aastat intensiivset tööd, et võimalikult hästi ära kasutada väikseid liikmesriikidele jäetud vabadusi, mis muudavad direktiivi sisu igas riigis pisut erinevaks.

Ministeeriumi hinnangul on ettevõtjate tegutsemisele esitatavaid nõudeid lihtsustatud nii palju kui võimalik ning asekantsler prognoosib, et väikeettevõtjate käekäik võiks hoopis lihtsamaks minna. Hinnanguliselt kasvab sektori ettevõtete tagatisvajadus kokku keskmiselt ligikaudu 5 protsenti.

Eesti Turismifirmade Liidu hinnangul on seadus siiski tervikuna vajalik, kuna loob suurema turvalisuse reisioste tegevate tarbijate kaitsmisel. ETFLi liikmed annavad ka uues olukorras endast parima, et kliendid saaksid Eesti reisiettevõtetelt mugavalt tooteid ja teenuseid osta ning nende õigused oleks hästi kaitstud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. December 2017, 15:30

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing