• Jaga lugu:

  Haridustase käristab palgalõhet

  PalkFoto: PantherMedia/Scanpix

  Kui võtta kõige madalam haridustase, siis on palgatõus viie aastaga 32%, kui aga võtta kolmas tase, siis see tõus on olnud 38%, kommenteeris statistikaameti juhtivanalüütik Jaan Õmblus novembris valminud kutsehariduse uuringut.

  "See tähendab, et mida haritum sa oled, seda rohkem jooksed teistel eest ära,” selgitas Õmblus Eesti Päevalehele ja lisas: „See lõhe suureneb.”
  Haridus- ja teadusministeeriumil valmis novembri teises pooles kutsehariduse uuring, milles kutsekoolide vilistlased said öelda, kuidas neil läheb. Pressiteate põhjal oli 90% lõpetajaid kutseharidusega rahul,  80% vastanuid ütles ankeedis, et tunneb end tööturul konkurentsivõimeliselt.
  Ent sissetuleku poolest nad konkurentsis ei püsi, kirjutab Eesti Päevaleht. Õmblus kommenteeris väljaandele tuhandete leibkondade seas tehtud uuringu tulemust (millele lisati maksuametist ja muudest registritest võetud arvulised andmed), öeldes, et viie aasta netosissetulekute tõusu trend on selge: kõrgharidus toob raha, ülejäänud haridustasemed mitte.
  Võrdluses teistega pilt muutub
  Kui aga vaadata Eestit teiste OECD riikide kontekstis, siis selgub septembri alguses avaldatud rahvusvahelisest uuringust, et Eesti kõrgharidusega täiskasvanud teenivad keskharidusega täiskasvanutest üsna napilt rohkem tulu. OECD arvutuste järgi toob kõrgharidus Eestis keskharidusega võrreldes 24% rohkem tulu. Ainult Rootsis on 17% lisandväärtusega kõrgharidus Eestist vähem väärt. Lätis on see näitaja juba 44% ja Leedus 79%.
  OECD arvutuste järgi on Eestis üks väiksemaid palgaerinevusi ka põhi- ja keskharidusega täiskasvanute vahel. Uuringu järgi teenivad põhiharidusega täiskasvanud eestlased keskharidusega täiskasvanute palgast umbes 87%. Need näitajad on sarnased ka Lätis (87%) ja Leedus (86%).
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Avatus ja liberaalsus teenib Eesti huve ka Euroopa kaksikpöördes
Euroopa Liit peab selgitama, kuidas tasakaalustada vabakaubandusest saadavat kasu tugevneva sooviga kestlikuma ja õiglasema arengu järele, kirjutab välisministeeriumi kaubanduspoliitika ja majandusorganisatsioonide büroo lauaülem Karl-Gerhard Lille.
Euroopa Liit peab selgitama, kuidas tasakaalustada vabakaubandusest saadavat kasu tugevneva sooviga kestlikuma ja õiglasema arengu järele, kirjutab välisministeeriumi kaubanduspoliitika ja majandusorganisatsioonide büroo lauaülem Karl-Gerhard Lille.
Change'i tulemused viisid osaku langusesse
Funderbeamis kauplev krüptoraha platvorm Change avalikustas kolmapäeval teise kvartali tulemused, mis olid väga sarnased esimesele kvartalile.
Funderbeamis kauplev krüptoraha platvorm Change avalikustas kolmapäeval teise kvartali tulemused, mis olid väga sarnased esimesele kvartalile.
Raadiohommikus: tulemuste sadu ning Hiina hirmud börsil
Hommikuprogrammis tulevad enda värskeid kvartalitulemusi kommenteerima Tallink Grupi juht Paavo Nõgene ning Arco Vara juht Marko-Ove Niinemäe. Juttu tuleb aga muustki.
Hommikuprogrammis tulevad enda värskeid kvartalitulemusi kommenteerima Tallink Grupi juht Paavo Nõgene ning Arco Vara juht Marko-Ove Niinemäe. Juttu tuleb aga muustki.
Lahkuv juht: Ragn-Sells saab endale ägeda uue juhi
Ragn-Sellsist lahkuv juht Rain Vääna kiidab mantlipärijat Kai Realot ja valmistub talle tööd üle andma, enne kui ise uusi väljakutseid otsima asub.
Ragn-Sellsist lahkuv juht Rain Vääna kiidab mantlipärijat Kai Realot ja valmistub talle tööd üle andma, enne kui ise uusi väljakutseid otsima asub.