• Jaga lugu:

  Sõnajalgade tuulik püstitas rekordi

  Vennad Sõnajalad Eleon 3M116 tuuliku otsas.Foto: Andres Haabu

  Eesti tehnoloogial põhinev Eleon 3MW tuulik püstitas möödunud aastal tootmisrekordi, millega saab katta üle 5000 keskmise kodutarbija aastase energiavajaduse, teatas Eleon.

  Ettevõtte väitel oli tuuliku kasutegur seejuures 46,2 protsenti. "Tuuleenergia valdkonnas ollakse seisukohal, et üle 45protsendise kasuteguriga maismaatuulikud on suutelised elektrit tootma ka ilma taastuvenergia toetuseta. Eleon suutis selle maagilise piiri purustada - seni ei ole selleks Eestis võimeline olnud ükski tuulik," sõnas Eleoni juhatuse liige Oleg Sõnajalg.
  Eleon 3M116 tüüpi tuulik tootis eelmisel aastal 12,2 GW/h, mis teeb üle 4 GW/h ühe megavati võimsuse kohta. Selline tootmismaht võimaldab katta 5055 kodutarbija elektrivajaduse, arvestades, et tarbimine on keskmiselt 200 kWh/kuus. Tuuliku kasutegur oli samal ajal 46,2 protsenti ja töökorrasolek 99,7 protsenti, lisab ettevõte. Tuuliku eluiga on 40 aastat.
  Aastal 2007 asutatud Eleon paigaldas oma esimese 180 meetri kõrguse 3M116 tuuliku 2013. aasta lõpus Saaremaale. Tuulik on nelja aastaga näidanud väga head töökindlust ning nüüd on alanud selle seeriatootmine. Eleon kavatseb rajada 30 tuulikuga tuulepargi Aidu karjääri alale Ida-Virumaale.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Ettevaatust keskmise palgaga, see on fatamorgaana
Rääkides keskmisest palgast, oleme kohati sattunud kujutluste küüsi, mida tekitab sektorite enneolematu ebavõrdsus, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Rääkides keskmisest palgast, oleme kohati sattunud kujutluste küüsi, mida tekitab sektorite enneolematu ebavõrdsus, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Hiina telefonitootja avab elektriautode tehase
Hiina nutitelefonide valmistaja Xiaomi ehitab riigi pealinna Pekingisse tehase, kus saab aastas toota 300 000 elektriautot, vahendab Reuters.
Hiina nutitelefonide valmistaja Xiaomi ehitab riigi pealinna Pekingisse tehase, kus saab aastas toota 300 000 elektriautot, vahendab Reuters.
USA kaubanduspüha tabas ootamatu pööre
Ameerika Ühendriikide ostlejad kulutasid tänavu musta reede ajal e-poodides vähem kui mullu, vahendab Reuters.
Ameerika Ühendriikide ostlejad kulutasid tänavu musta reede ajal e-poodides vähem kui mullu, vahendab Reuters.
Uus Saksa valgusfoori võimuliit rajatakse vastuolulistele plaanidele
Pärast kaks kuud kestnud koalitsioonikõnelusi Saksa sotsiaaldemokraatide, roheliste ja liberaalsete vabade demokraatide vahel tuli Angela Merkelilt võimu üle võttev poliitiline liit välja esialgse leppega, mille elluviimine saab analüütikute hinnangul olema keeruline.
Pärast kaks kuud kestnud koalitsioonikõnelusi Saksa sotsiaaldemokraatide, roheliste ja liberaalsete vabade demokraatide vahel tuli Angela Merkelilt võimu üle võttev poliitiline liit välja esialgse leppega, mille elluviimine saab analüütikute hinnangul olema keeruline.