Mait Kraun • 5. jaanuar 2018
Jaga lugu:

Maailm on võlgu sadu triljoneid dollareid

Foto: PantherMedia/Scanpix

Globaalne võlatase kasvab, aga selle mõju ei ole tunda, sest maailmamajandus kasvab üha kiiremini, selgub uuest raportist.

Globaalne võlatase tõusis eelmise aasta kolmandas kvartalis uue rekordini – 233 miljardi dollarini, teatas Rahvusvaheline Rahanduse Instituut (IIF) neljapäeval. Samas raportis kirjutati, et olukorda leevendab asjaolu, et riikide SKP kasvab kiiremini ning selle tõttu väheneb võla suhe SKP-sse.

Washingtonis tegutsev finantssektorit analüüsiv organisatsioon teatas, et globaalne võlg kasvas kolmandas kvartalis 16 triljoni dollari võrra (võrreldes 2016. aasta sama ajaga). Võla suhe SKPsse langes aga neljandat kvartalit järjest, sest maailmamajandus kasvab.

Globaalse võla näitajasse on arvestatud kodumajapidamiste, valitsuste ja ettevõtete võlad.

Viimasel ajal on arenevate turgude seas kõige kiiremini kasvanud Hiina võlg. Kolmandas kvartalis hiinlaste võlataseme kasv aga aeglustus. Hiina võlg suurenes aastaga 2 protsenti, 294 protsendini SKPst. Aastatel 2012-2016 suurenes võlg igal aastal keskmiselt 17 protsendipunkti.

IIF hoiatas, et arenevad turud peavad tegema sel aastal suuri võlamakseid, eriti Hiina, Venemaa ja Brasiilia.

Jaga lugu:
Hetkel kuum