Peatükid

Restoranitest: pikk ja ilus hommikusöök Rukkis

Rustikaalne aktsent nii Rukki sisekujunduses kui ka menüüs viitab farmi lähedusele.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20180407/BOOK02/180409760/AR/0/AR-180409760.jpg

Kui me lihavõttepühade hommikul kohvikusse Rukis jõudsime, olid kõik lauad juba hõivatud. Aeg oli varajane, Rukis teeb uksed ka pühapäeviti juba kell kaheksa lahti.

Pühapäeva hommikul on vanalinn täielikult turistidele päralt. Nii varajasel tunnil oli neid veel vähe näha, seepärast oli imestus pilgeni täis Rukist nähes suur – poleks osanud arvata, et ka hommikusöögiks peaks laua eelmisel päeval kinni panema.

Viru tänava kohvik Rukis pakub klassikat tavapärasest pidulikumas ja lopsakamas seades.

Kuigi põhjust ju oleks, kohvikute ilu ja võlu avaldubki kõige säravamal kujul just hommikuti, kui küpsetised on äsja ahjust tulnud ja kohvilõhn eriliselt ahvatlev. Rukki hommikusöögimenüü ületas aga kõik ootused - see polnud mitte ainult maitsev, vaid ka pikk ja ilus. Enamjaolt on tegemist klassikaga - puder, omlett, Benedicti munad, pannkoogid, sõrnikud, croissant'id täidisega ja ilma, baquette'id, võileivad ja salatid, kuid kõik tavapärasest pidulikumad ja lopsakamas seades.

Rahvaste Paabel

Omlett tuli lauale malmpannil, täidist on croissant'ide vahel ohtralt ja saiake ise oli peaaegu eht-prantslaslikult krõbe, moosidel on kodused maitsed ja salat tõeliselt hommikuvärske - kõik oli maitsev. Rohkem veel kui toit ja jook meeldis mulle aga Rukki eriliselt hubane, aga samas pidulik meeleolu. Muidugi on rahvast pilgeni täis kohvik iseenesest vaatamisväärsus, aga võõraid keeli rääkivad ja mitmes toonis nahavärviga inimesed lisasid sellele ka paraja annuse suurlinlikkust.

Maitsev ja värske – just see, mida hommikusöögilt oodata.

Rukis jagab kööki ja katust restoraniga Farm. Kui Farm oma kohaliku eestimaise toiduga loob illusiooni romantilisest ja idüllilisest maamiljööst, kus laulavad linnud ja õitsevad lilled, siis Rukis esindab (suur)linlikku kohvikukultuuri. Aga linn ei saa läbi maata ja nii viitab kerge rustikaalne aktsent nii sisekujunduses kui ka menüüs farmi lähedusele: menüüs on saunasuitsusink, odrakruubid, kodune suitsuforell, kohapeal küpsetatud must leib.

Pärast hommikusööki hakkab kehtima päevamenüü, kus on salateid, suppe ja pearoogi, kuid kohvikulikult mõõdukas valikus ja vormis. Ei mingeid liha-kartul-salat kombinatsioone, vaid rikkaliku täidisega volovanid ja korvikesed, pasta, orsoto jms.

Härra Kultas jääks rahule

Usun, et kui legendaarne vanahärra Kultas, kelle kohvikut vanem põlvkond härdusega meenutab, Rukkisse satuks, noogutaks ta rahulolevalt. Korralik kohv, värsked saiad ja koogid ning eriti mõnus miljöö võiksid vanahärrat rõõmustada.

Täismaja tegi teeninduse natuke aeglaseks, aga vaevalt kellelgi pühapäevahommikusest seltskonnast erilist kiiret oli. Ainult mahla oleks küll tahtnud hommikusöögi sissejuhatuseks, mitte lõpetuseks. Ettekandja vähemalt vabandas kenasti.

Kurta võiks ka rukki nappuse üle Rukkis. Must leib on muidugi olemas ja ka rukkikama ja rukkilinnastest küpsised, aga nimitoorainet võiks ju kohata ka teistes küpsetistes-kookides. 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. April 2018, 15:42
VAATA KÕIKI ERILEHTI

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing