Äripäev • 5. juuni 2018 kell 6:28

Pensionifondide valitsemistasu väheneb

Pensionär  Foto: Raul Mee

Riik plaanib muuta investeerimisfondide seadust nii, et II samba pensionifondide valitsemistasu piirmäär väheneks seniselt 2 protsendilt 1,2 protsendile.

„Pensionikogujad on teise sambasse sissemakseid teinud 15 aastat ja on aeg kriitiliselt üle vaadata kohad, kus meie pensionisüsteem teistele riikidele alla jääb. Kuna pensionifondide keskmine valitsemistasu on Eestis suhteliselt kõrge, langetab riik teise samba fondide tasu OECD riikide keskmisele,“ ütles rahandusminister Toomas Tõniste.

Eelnõu järgi langeks keskmine valitsemistasu, kuid teatud tingimustel on langus aeglasem. Juhul, kui pensionifond investeerib vähelikviidsetesse ja reguleerimata turul kaubeldavatesse instrumentidesse üle 30 protsendi vara mahust, tekib tal võimalus kasutada senisest aeglasemat valitsemistasu vähendamist. Kui sellised investeeringud jäävad alla 10 protsendi fondi vara mahust, langeb valitsemistasu kiiremini, kui reeglid ette näevad.

Eelmisel aastal kasvasid kohustuslike pensionifondide Eesti investeeringud 385 miljoni euroni, mis moodustab 10,7 protsenti pensionifondide vara mahust. Sellele lisandusid Eesti hoiused 147 miljoni euro väärtuses.

Kohustusliku kogumispensioniga on liitunud üle 700 000 inimese, kes maksavad sel aastal oma varalt keskmiselt 1% valitsemistasu.

Prognoosi järgi langetab eelnõu keskmise valitsemistasu 2019. aastal 0,65 protsendile ja 2025. aastaks 0,51 protsendile. Kui mõned pensionifondid suurendavad oma Eesti investeeringuid, langeb keskmine valitsemistasu siiski mõnevõrra aeglasemalt.

Eelnõu jõustub kava kohaselt 2019. aasta 13. jaanuaril, mil on direktiivi ülevõtmise tähtaeg. Kohustuslike pensionifondide valitsemistasu piirmäära puudutavad normid jõustuvad 2019. aasta 1. jaanuaril.

Hetkel kuum