Äripäev • 18. juuli 2018 kell 12:30

Raadiohommikus: tööjõukriis ja töövaidlused

Manpower Baltikumi juht Heigo Kaldra  Foto: Meeli Küttim

Tööandjad püüavad üha rohkem kohtus põrmustada töövaidluskomisjoni otsuseid. Kohtusse minek on üldjuhul riskantne neile töötajatele, kel puudub sotsiaalne turvavõrk. Mida saab töötaja sellises olukorras teha ja kuidas saab tööandja end kaitsta? Stuudios on ERGO kindlustusseltsi esindaja Maiko Kalvet.

Maailma suurima värbamisuuringu põhjal pole tööjõupuudus olnud viimase 12 aasta jooksul kordagi nii terav kui praegu. Koguni 45 protsenti üle maailma küsitletud tööandjatest tõdes, et vajalike oskustega töötajaid on keeruline leida. Mis seis on Eestis? Kuidas ja kas saame kriisi ennetada? Külas on Manpower Baltikumi juht Heigo Kaldra.

Lisaks vaatame ja arutame, kuidas läks Microsoftil ja eBayl teine kvartal ja kuidas reageeris aktsia tulemustele. Kohalikest börsiettevõtetest teatab neljapäeval oma tulemused Baltika.

Nädala suurim sündmus oli vaieldamatult Guns N' Rosesi kontsert. Uurime peakorraldajalt, kuidas kontsert läks ja mis saab edasi.

Saatejuhid on Alyona Stadnik ja Priit Pokk.

Päev jätkub kolme saatega:

11.00–12.00 "Eetris on Arvamusfestival". 11. augustil toimub Paides arutelu interneti tulevikust, domeeninimede ja Eesti tippdomeeni .ee vaatenurgast pealkirjaga "Kas poleks mitte tore omada jätkuvalt kontrolli oma virtuaalse identiteedi üle Internetis?!" ehk Internet 4.0. Domeeninime tähtsus on langemas teenuste- ja rakendustepõhises internetis. Kas trend on pöördumatu või ootavad meid seoses asjade interneti tuleku ja killustunud virtuaalsete identiteetidega ees muutused? Missugune peaks olema .ee homme, arutlevad saates Eesti Interneti Kogukonna ja Eesti Krüptoraha Liidu juhatuse liige Henrik Aavik, Zone.ee resident ja häkker Peeter Marvet ning filosoofist infoturbeekspert Anto Veldre. Vestlust veab Eesti Interneti Sihtasutuse arendusjuht Timo Võhmar.

13.0014.00 "Juhtimislabor". Kas tänapäeval vajab meel samamoodi treenimist nagu keha? Milline on tegelikult mediteerimise mõju ja kui palju tuleb meeleharjutusi teha, et neist kasu oleks? Mismoodi meeleharjutused saavad juhtimisele kaasa aidata? Saatekülalised on kliiniline psühholoog ja teadveloleku õpetaja Anni Kuusik ja Tallinna Ülikooli emeriitprofessor Mare Pork. Seekordne juhtimislabor lähtub Daniel Golemani ja Richard Davidsoni äsja ilmunud raamatust "Mediteerimise teadus". Saatejuht on Signe Rummo.

15.0016.00 "Kasvupinnas". Tuleval pühapäeval, 22. juulil, toimub neljandat korda üle-eestiline avatud talude päev. Külastajaid ootavad nii suuremad farmid kui ka väiksemad talud, põnevad loomad ja taimed, vinge põllumajandustehnika, päris talutoit, ekskursioonid, töötoad ja veel palju põnevat. Igal talul on oma programm, milles näidatakse oma talu eripärasid. Tänavu on ennast kirja pannud 286 talu, mis on kuue võrra rohkem kui eelmisel aastal. Stuudios on sellest projektist rääkimas Eestimaa Talupidajate Keskliidu juhatuse esimees Kerli Ats ja Esko talu peremees Gunnar Eensalu. Saadet juhib Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse liige Vahur Tõnissoo.

Hetkel kuum