Neivelt: tselluloositehasest oleks meile rohkem kasu kui Luminori tehingust

Ohtlike ideede festivalil F-hoone Mustas saalis. Teemaks maksureform.  Foto: Eiko Kink
Kristel Härma • 13. september 2018 kell 6:43

Indrek Neivelti sõnul toob Blackstone'i Luminori enamusosaluse ost statistiliselt suure välisinvesteeringu, kuid mitte sisuliselt, sest vahetuvad vaid omanikud.

Endine Hansapanga juht ja nutipanga Pocopay asutaja Indrek Neivelt ütles, et täna on tehingu mõjust veel vara rääkida, sest on oluline teada, mis saab panga strateegiast. „Praegu vahetuvad ainult omanikud.“

Neivelt rõhutas, et Blackstone'i Luminori enamusosaluse ost toob statistiliselt suure välisinvesteeringu sissevoolu, kuid sisuliselt siiski välisinvesteeringud ei suurene. „See, kui kusagil mingit müügitehingut tehakse… majandust mõjutab ikkagi rohkem näiteks tselluloositehas. See loob mingisugust väärtust ja tõstab SKTd, aga see, kui üks pank või tehas või kauplus vahetab omanikku, ei muuda majandusstruktuuri ega midagi.“

Neivelti jaoks ei olnud tänane uudis üllatav, sest oli näha, et see tehing kunagi kindlasti tuleb. „See kooslus, kus on kahel konkureerival pangal mõlemal 50%, ei ole jätkusuutlik. Seda oli näha kohe, et ühel hetkel see juhtub. Mida kiiremini, seda parem nende omanike jaoks.“

Blackstone võiks olla Neivelti hinnangul Luminorile hea strateegiline partner, sest on pika kogemusega korralik fond. Neivelti sõnul oli kaks võimalust kellele müüa: kas mõnele strateegilisele omanikule või private equity fondile. „Private equity´s on Blackstone kõige suurem või üks suurematest tegijatest.“

Luminor teatas täna strateegilisest partnerlusest konsortsiumiga, mida juhib investeerimisfond Blackstone Group L.P. Tehingu tulemusel omandavad Blackstone’i erakapitali investeerimisfondid Luminoris 60% suuruse osaluse. Luminori senised omanikud Nordea Bank AB ja DNB Bank ASA säilitavad kumbki 20protsendilise osaluse. Blackstone investeerib Luminori 1 miljard eurot, teatas Luminor.

1985. aastal asutatud USA investeerimiskontsern Blackstone Group on turuliider alternatiivsete investeeringute – kinnisvara, erakapitali fondide, riskifondide ja laenude väljastamise – vallas. Täpsemalt saab Blackstone Groupi taustast lugeda siit.

Hetkel kuum