• Metsä Woodi vineeritehase juht Kaarel Tali peab varsti hakkama uusi töötajaid otsima, tõenäoliselt väljastpoolt Euroopa Liitu.Foto: Andres Haabu
  Jaga lugu:

  Metsä Wood liigub robotikesksesse tulevikku

  Metsä Woodi vineeritehases Pärnumaal keskendutakse automatiseerimisele ning uusi töötajaid hakatakse tooma tõenäoliselt väljastpoolt Euroopa Liitu, ütles tehase juht Kaarel Tali Äripäeva raadio hommikuprogrammis.

  "Kuna robotid odavnevad ja tööjõud kallineb, siis on suund selge," ütles Tali. Tema sõnul on vineeritööstus seni olnud üsna traditsiooniline tööstusharu, kus on senini palju käsitööd, kuid sedagi on hakatud järjest rohkem automatiseerima. Metsä Woodis on mõned tööd veel automatiseerimata, samas tehnilised lahendused on juba olemas, mistõttu viie aasta perspektiivis tahetakse automatiseeritust kindlasti suurendada.
  Kui küsimus suundus töötegijate uuele põlvkonnale, kes tahab rohkem vaheldusrikkust, ütles Tali, et Metsä Wood sihib oma 17 erineva tooteliiniga Pärnu tehases mitmekülgsust. "Pürgime selles suunas, et inimesed õpiksid kasutama ja töötama erinevatel tootmisliinidel. See on neile huvitavam, nad saavad paremini aru protsessi tervikust, ja see on ka tööandjale parem, sest on lihtsam inimesi asendada," selgitas ta.
  Töökäsi ei ole piisavalt
  Kuna Metsä Woodil on ka laienemisplaanid, siis Tali sõnul peavad nad sarnaselt teiste tööstusettevõtetega tõenäoliselt palkama töötajaid väljastpoolt Euroopa Liitu. "Nii see paraku on. Pärnumaal on töötus 4%, kui ma ei eksi," ütles tehase juht. "Häid töötajaid ei ole lihtne leida."
  Järgmise aasta valimiste eel andis Metsä Woodi vineeritehase juht mõtteainet ka poliitikutele: tuleks ette võtta tööjõuturu piirangud ja tööjõu palkamine väljastpoolt Euroopa Liitu, mis on praegu Tali sõnul väga kitsalt reglementeeritud ja kulukas ettevõtmine.
  "Siin oleks valitsuse vastutulek väga oodatud," ütles ta. "Teine asi, millest on palju räägitud, on energia hind. Seoses rohelise energia tasuga on energia hind Eestis kõrgem kui Skandinaavias. Selline olukord ei ole kindlasti jätkusuutlik. Kui nendes kahes asjas oleks mingi edasiminek, siis oleks seda juba palju."
  Kuidas motiveerib Metsä Wood oma praegusi töötajaid ja millele peaksid tähelepanu pöörama tulevased juhid, saab kuulata hommikuprogrammist.
  Intervjuud Kaarel Taliga saab kuulata alates 39.10.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Mandre: terviseedendus saagu lähtekohaks
Praeguses sotsiaalkindlustussüsteemis puudub tugev seos inimeste tervisekäitumise ja riiklike teenuste vahel, kirjutab Mihkel Mandre arvamuslugude konkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Praeguses sotsiaalkindlustussüsteemis puudub tugev seos inimeste tervisekäitumise ja riiklike teenuste vahel, kirjutab Mihkel Mandre arvamuslugude konkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Börs: Nasdaqi indeks langes korrektsiooni
USA aktsiaturud jätkasid täna langust, ühelt poolt olid börsifirmade kvartalitulemused tugevad, aga investorid on intressimäärade tõusu ootuses jätkuvalt tehnoloogiasektori aktsiaid müümas, vahendab Bloomberg.
USA aktsiaturud jätkasid täna langust, ühelt poolt olid börsifirmade kvartalitulemused tugevad, aga investorid on intressimäärade tõusu ootuses jätkuvalt tehnoloogiasektori aktsiaid müümas, vahendab Bloomberg.
Raadiohommikus: Rakveret juhib koroonasse nakatunud linnapea ja Jaak Roosaare avaldab tänavused plaanid
Äripäeva raadio neljapäevases hommikuprogrammis üritame saada telefonile teist korda koroonat põdevat Rakvere linnapead Triin Varekut. Võtame talt vahetu kommentaari isiklikest läbielamistest ja uurime, kuidas linnapea juhib kodukontorist koroonasituatsiooni ja enegiahinna kriisi Rakvere linnas.
Äripäeva raadio neljapäevases hommikuprogrammis üritame saada telefonile teist korda koroonat põdevat Rakvere linnapead Triin Varekut. Võtame talt vahetu kommentaari isiklikest läbielamistest ja uurime, kuidas linnapea juhib kodukontorist koroonasituatsiooni ja enegiahinna kriisi Rakvere linnas.
Tallinna linnaettevõtte juhatuse liige sai süüdistuse
Äsja kohtusse saadetud Saaremaa Laevakompanii kriminaalasjas sai teiste seas süüdistuse ka ettevõtte nõukogusse kuulunud Lennart Viikmaa, kes viimased aastad on olnud ametis Tallinna Linnatranspordi juhatuses.
Äsja kohtusse saadetud Saaremaa Laevakompanii kriminaalasjas sai teiste seas süüdistuse ka ettevõtte nõukogusse kuulunud Lennart Viikmaa, kes viimased aastad on olnud ametis Tallinna Linnatranspordi juhatuses.