Äripäev • 28. oktoober 2018
Jaga lugu:

Riik tahab maksukogumise andmeid reaalajas väärindama hakata

Reaalajas andmete paremat kasutamist takistavad ebapiisavad, kasutuseta, killustunud või vananenud andmebaasid, nende kasutamise reeglid ning puuduvad kompetentsid, lausus Rene Tammist.  Foto: Andras Kralla

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Rene Tammist ja Statistikaameti peadirektor Mart Mägi allkirjastasid koostööleppe, et parandada riigipoolset avalike andmete analüüsimise võimet, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

„Reaalaja andmete rakendamise potentsiaal Eesti majanduse konkurentsivõime kasvatamisel on väga suur. Kuid seda takistavad ebapiisavad, kasutuseta, killustunud või vananenud andmebaasid, nende kasutamise reeglid ning puuduvad kompetentsid,“ sõnas Rene Tammist pressiteates. „Kõik Eesti riigiasutused koguvad iga päev suurel hulgal andmeid, kuid meil puuduvad vajalikud analüüsimudelid nende kasutamiseks."

Andmekaeve reaalajas rakendamise võimekus puudutab eelkõige väliskaubanduse ja maksukogumise käigus tekkivaid andmeid. Riigipoolse toetuse suurus on 1,4 miljonit eurot kolmeks aastaks. Toetuse abil loob Statistikaamet lisaks majandusandmete analüüsimudelitele ka laiema andmekaeve võimekuse riigisektoris.

„Prognoosimudelid eeldavad erinevate andmete kombineerimist, seega tasub hinnata ka teistes valdkondades tekkivate andmete väärtust,“ lisas minister. Mart Mägi rõhutas, et oluline on sealjuures juba kogutud andmeid taaskasutada ning topelt kogumist vältida.

Lisaks andmekaevele on mullu käivitatud IKT-arenguprogrammi fookuses tööstuse ja ehituse digipööre ning e-residentsuse projekti laiendamine. Programmis panustatakse ka erinevate majandusharude jaoks 2000 IT spetsialisti Eestisse toomisele ning küberkaitse teadus- ja arendustegevuse tugevdamisele ülikoolides. Programmi kogumaht on 28 miljonit eurot.

Vaata seoseid nende isikute ja firmadega:
Jaga lugu:
Hetkel kuum