Äripäev • 31. oktoober 2018 kell 12:27

Prints Harry lõi Soome nutifirma müügi lakke

Briti prints Harry reis Austraaliasse tegi kuulsaks tema sõrmes oleva musta sõrmuse tootja – Soome idufirma Oura Health.  Foto: EPA

Briti prints Harry oktoobrikuiselt Austraalia külaskäigult jäi meediale silma tema musta värvi sõrmus, kirjutas Taloussanomat.

Tegemist on Soome start-up-firma Oura Healthi nutisõrmusega, mis koos äpiga mõõdab ja analüüsib une kvaliteeti, keha taastumist ja päevast aktiivsust.

Uut sõrmust tuli juba ennegi kuid oodata, isegi kuni 11 kuud. Selle on põhjustanud titaanümbriste ja -osade kättesaadavus. Aga printsi käes nähtud sõrmus tõi firmale rahvusvahelise tähelepanu, sellest on kirjutanud The Guardian, Elle, Daily Mail ja Cosmopolitan.

Ettevõtte juhi Petteri Lahtela sõnul on neil on müügis tugev hüpe. Selle aasta käive tuleb üle 10 miljoni euro. Printsi puudutavat ta kommenteerida ei saanud, kuid märkis üldiselt, et Oura Health ei maksa avaliku elu tegelastele sõrmuse kasutamise eest ega saada sõrmuseid VIPidele.

Lahtela sõnul on neile pärast printsi põhjustatud tähelepanu tulvanud ostusoove üle terve maailma ja kodulehel käijate arv kümnekordistus otsekohe. Tellimusi tuleb kõige rohkem USAst, Kanadast, Austraaliast, Suurbritanniast, Saksamaalt ja teistest Euroopa riikidest.

Lisaks tviitis Delli asutaja ja tegevjuht Michael Dell sellest, et hindab sõrmust nii kõrgelt, et otsustas ettevõttesse oma MSD Capitali kaudu investeerida.

Oura Health tõi sõrmuse turule eelmise aasta start-up-üritusel Slush. Selle järel algas ettetellimiskampaania, mis osutus edukaks. Aprillis algas sõrmuste kättetoimetamine. Kättetoimetamise järjekord on aga pikk.

Lahtela sõnul on neil elektroonikakomponente ja imeväikseid akusid piisavalt. „Neid saime juba ette varuda. Küsimus on aga sõrmuste titaanosades, mis tuleb igale suurusele eraldi valmistada. Meil on sõrmuseid 8 eri tüüpi ka igat 8 suurust, kokku siis 64 versiooni,“ ütles ta.

Sõrmus pannakse kokku Soomes Oulu lähedal. „Oleme kogu aeg tempot tõstnud ja nädala võimsus on juba 2500–3000 sõrmust,“ ütles Lahtela.

„Ega me isegi ei osanud arvata, et ettetellimise kampaania nii hästi läheb,“ tõdes Lahtela.

Ettevõte andis juunis teada, et kogus neljandas rahavoorus 5 miljonit eurot. Kokku on investorid ettevõttesse pannud 12,5 miljonit eurot, suurimad investorid on USA Bold Capital Partners ja Soome investeerimisfirma Tesi.

Hetkel kuum