Kristjan Pruul • 15. november 2018 kell 11:08

Skinest peatas Nelja Energia ostutehingu

Oleg Ossinovski palus kohtul 4 Energia ost peatada  Foto: Andras Kralla

Transiidiärimees Oleg Ossinovskile kuuluv Skinest Energia kaebas kohtusse konkurentsiameti otsuse lubada Eesti Energial osta taastuvenergia tootja Nelja Energia, kohus määras tehingule esialgse õiguskaitse.

AS Skinest Energia esitas halduskohtule kaebus taotlusega tühistada konkurentsiameti otsus ning tuvastada, et Eesti Energia tütarfirma Enefit Green ja Nelja Energia koondumine on keelatud. Alternatiivselt taotletakse kohustada konkurentsiametit tegema uus otsus, millega keelata koondumine või teise alternatiivina kohustada ametit jätkama koondumise menetlust, selgitas kohtu pressiesindaja Anneli Vilu.

Vilu rõhutas, et ühtegi kohtuotsust ei ole asjas tehtud. Praegu on määratud vaid esialgne õiguskaitse, kaebust ennast ei ole veel menetlussegi võetud. Nimelt esitati koos kaebusega ka esialgse õiguskaitse taotlus, millega paluti konkurentsiameti otsuse kehtivus viivitamatult peatada Eesti Energial Nelja Energia ülevõtmine kuni kohtuasja menetlust lõpetava kohtulahendi jõustumiseni.

Kohus peataski konkurentsiameti loa kehtivuse kuni 10. detsembrini. Konkurentsiametil on aega esialgse õiguskaitse taotluse põhjendatuse kohta oma arvamus esitada 19. novembrini. Samaks tähtajaks on ka Enefit Green ASil ja Nelja Energia ASil õigus esitada kaebaja esialgse õiguskaitse taotluse suhtes oma seisukoht.

"Peale selle tähtaja möödumist teeb kohus määruse, millega otsustatakse, kas kaebus võetakse menetlusse ning milline on menetluse edasine käik," lisas Vilu.

Ettevõttele kuulub tuulepark Rõustes, Esivere külas. Skinest Energia käive oli mullu 1,7 miljonit eurot, ettevõte jäi 280 000 euroga kahjumisse.

Konkurentsiamet andis riigifirmale Eesti Energia loa taastuvenergiafirma Nelja Energia ostuks 7. novembril. Neli kuud kestnud vaagimise järel otsustas amet, et Eesti Energia ja Nelja Energia kaubaturuna tuleks arvestada vähemalt Eesti ja Soome elektriturgu, mille turuosa oleks tekkival ettevõttel 14 protsenti. Seetõttu ei nähtud ka põhjust ostutehingu keelamiseks.

Enefit Green ja Nelja Energia aktsionärid allkirjastasid Nelja Energia aktsiate ostu-müügi lepingu tänavu 29. mail, mil lepiti kokku aktsiate hind 289 miljonit eurot. Lisaks võtab Enefit Green tehinguga üle Nelja Energia laenud summas 204 miljonit eurot.

Nelja Energia aktsiatest 77% kuulus Vardar Eurusele, mille omanikud on 90% ulatuses Norra kohalikud omavalitsused ja 10% kuulub NEFCO-le. 23% Nelja Energia aktsiatest kuulus Eesti päritolu investoritele.

Läti konkurentsiamet andis tehingule heakskiidu tänavu juulis, Leedu konkurentsiameti kooskõlastus saabus augustis.

Enefit Greenile kuuluks pärast tehingu lõpule viimist Baltikumis kokku 398 MW tuuleenergia võimsust. Lisaks kuulub ettevõttele kokku 25 MW elektritootmisvõimsust ja 85 MW soojustootmisvõimsust taastuvatest allikatest koostootmisjaamades. Enefit Greeni elektritoodang kasvab omandamistehingu järgselt pea kolm korda ja ületab 1 teravatt-tunni piiri.

Hetkel kuum