Marge Väikenurm • 23. jaanuar 2019 kell 4:00

„Kui Tallink oleks müüdud, poleks saanud paremaks minna“

"Eelmine aasta oli erakordne," ütles investeerimispankur Henrik Igasta (keskel).  Foto: Erik Prozes

Läinud aastal tehti Balti riikides ettevõtetega pea sama kõrge väärtusega tehinguid kui kümme aastat tagasi. Selleks aastaks prognoosivad eksperdid rahulikumat aega.

Avaldatud tehingute koguväärtuse järgi jõudis möödunud aasta 2,4 miljardi euroga järele 2008. aastale, kui tehingute koguväärtus ulatus 2,5 miljardi euroni, selgub Soraineni advokaadibüroo koostatud ülevaatest, mis pandi kokku ühinemis- ja ülevõtmistehingute andmebaasi Mergermarket andmete põhjal.

Eestis väärtuslikumad tehingud

Väärtuse järgi tehti ligi 60% Baltikumi tehingutest Eestis, märkis Ellex Raidla advokaadibüroo partner ning tehingute ja ettevõtete nõustamise valdkonna juht Sven Papp.

„Pärast kahte viimast väga aktiivset aastat oleks liiga optimistlik arvata, et tempo veelgi kasvab. On oodata tehingute tempo aeglustumist ja pigem konsolideerumist,“ prognoosis Papp selleks aastaks.

Balti riikidest oli kõige suurema aktiivsusega Eesti, seda nii tehingute kui ka tehinguväärtuse järgi.

Superia Corporate Finance’i juhtivpartner Henrik Igasta tõdes, et eelmist aastat on keeruline üle trumbata.

„Eelmine aasta oli erakordne. Kui ka Tallink oleks eelmisel aastal ära müüdud, siis enam paremaks ei oleks saanud minna. Mürki ei võta, aga arvan, et Luminori tehing oli Ida-Euroopa suurim pangatehing. Nelja Energia oli taastuvenergeetika ja Utilitas kaugküttesektori suurim tehing,“ rääkis Igasta.

Tänavu sarnaseid tehinguid enam ei tule, märkis Igasta, kuigi üllatusi võib ikka oodata. „Mahu poolest oli eelmine aasta tipp. Aasta esimene pool on kindlasti väga aktiivne, edasi ei ennusta. Baltikumi kohta ei hakka prognoosima. See on nii väike metsatukk, et prognoose teha on väga mõttetu.“

Soraineni Eesti kontori juhtivpartner, Balti ühinemis- ja ülevõtmistehingute turust ülevaate teinud Toomas Prangli nõustus, et mullusega sarnaseid suurtehinguid, mis samas mahus ja väärtusega oleksid, ei pruugi korduda. Ometi püsib turg aktiivne.

Müügihinna alusel koostatud Balti tehingute edetabelisse ei lisanud Sorainen Utilitase ostu. Seda seetõttu, et firma ise ei käinud avalikult müügihinda välja. Küll on spekuleeritud, et see oli üle 300 miljoni euro. Kui Utilitas pääsenuks tabelisse, olnuks mullu tehinguväärtuste kogusumma põhjal rekordaasta.

Enamik investoreid olid välismaised. Tehinguväärtuste kasv näitab Soraineni hinnangul Balti turu küpsust ning seda, et äriühingud kasvavad järjest suuremaks ning laienevad ka teistesse Balti riikidesse.

Uued tehingud

Ülevõtmised võivad ees oodata tehnoloogiasektoris, samuti tööstuses ja energiasektoris. „Samuti ootame, mida teeb riik erastamisel. Riigil on terve rida ettevõtteid, mis strateegiliselt ei peaks neile kuuluma: juttu on olnud Operaili, Eesti Teede, Omniva ja Levira erastamisest,“ ütles Prangli. Sven Papp lisas, et turg ootab pikisilmi ka Enefit Greeni IPOt.

Soraineni koostatud ülevaates seisab, et eelmist aastat võib võrrelda 2008. aastaga – toona tehti palju kõrge väärtusega tehinguid majandustsükli tipus. See aga ei tähenda ülevaate koostajate hinnangul, et alanud aasta toob languse.

Kuna ilmselt era- ja riskikapitalifondide aktiivsus kasvab, võib tehingute arv samuti tõusta, eriti mis puudutab väiksema väärtusega tehinguid. Samas on ostjad muutunud ettevaatlikumaks ning möödunud aasta lõpus oli kogu maailmas näha turu aktiivsuse langust.

Tehinguaasta 10 tippu

Balti 2018. aasta M&A tehingute TOP 10 avaldatud müügihinna järgi

1. Blackstone Group LP ostab Luminor Group AB 1 miljardi euro eest. Eesti (Läti, Leedu)

2. Enefit Green AS ostab Nelja Energia ASi 493 miljoni euro eest.Eesti (Läti, Leedu)

3. Sodra AB ostab RUDA, SIA, Bergvik Skog SIA 324 miljoni euro eest. Läti.

4. Novalpina Capital LLP ostab Olympic Entertainment Group ASi230 miljoni euro eest. Eesti (Läti, Leedu)

5. Daimler AG, Taavet Hinrikus (erainvestor), Didi Chuxing Technology Co., Ltd., ja Korelya Capital SAS ostavad osaluse Taxify OÜs 151 miljoni euro eest. Eesti (Leedu)

6. Bergs Timber AB ostab Sia Vika Woodi, Continental Wood Products Limitedi, Sia Byko-Lati, LAESTI ASi ja EWP ASi 70 miljoni euro eest. Läti.

7. Guangzhou Hangxin Aviation Technology Co., Ltd. ostab Magnetic MRO ASi 43 miljoni euro eest. Eesti (Leedu)

8. Ermitazas UAB ostab Bauhof Group ASi 35 miljoni euro eest. Eesti.

9. Inbank AS ostab UAB Mokilizingase 15 miljoni euro eest. Leedu.

10.AS Graanul Invest ostab Roger Puit ASi 10 miljoni euro eest. Eesti.

Tabeli on koostanud Sorainen Mergermarketi andmebaasi põhjal.

Hetkel kuum