Kristel Härma • 31. jaanuar 2019 kell 11:12

Pankrotihaldur annab Weekendilt raha ootavatele ettevõtjatele vähe lootust

Rakvere kohtumajas.  Foto: Andres Haabu

Weekend Festival Balticu pankrotihaldur Martin Krupile paistab esimese info põhjal, et festivalil tööd teinud ettevõtted võivad saada loodetud tasust heal juhul mõne protsendi.

Äripäev kirjutas detsembris, et ettevõtjad, kes ootavad siiani suvel toimunud Weekendi festivali korraldajatelt raha, said hoopis üllatava pakkumise: võtad võlast 25% või me läheme pankrotti. Nüüd ongi festivali korraldajafirma Weekend Festival Baltic esitanud pankrotiavalduse.

25% ei paista enam kuskilt

Ettevõtte pankrotihaldur Martin Krupp tõdes, et praegu Weekendi rahalist seisu vaadates võib öelda, et pakutud 25% oleks kindlasti olnud parem kui pankrot. "Pankroti puhul nad saavad kindlasti oluliselt vähem. Kas 3% või 5%, aga 25% kindlasti praegu ei paista sealt kuskilt,“ ütles Krupp. "Selge on see, et see oli kindlasti hea pakkumine. Vähemalt praegu neid andmeid vaadates, mida ma hetkel vaatan. Kui pankrot välja kuulutatakse, siis nende olukord jällegi paremaks ei lähe.“

Krupp rääkis, et sai pankrotiavaldusega tutvuda alles eile pärastlõunast. "Kui vaadata, et vara koosneb nõuetest, suurem nõue on Rootsis pankrotis oleva äriühingu vastu, muid varasid on suhteliselt vähe, siis tõenäosus, et nad oma nõude rahuldatud saavad, ei ole väga kõrge.“

Krupi sõnul on ettevõtte varad peamiselt nõuded nende enda Rootsi äriühingu vastu, mis on ise pankrotis ja suures plaanis ei ole neil väga sellist vara, mille eest võlausaldajatele maksta. "Esialgne arvamus on, et ei paista sellist käega katsutavat vara, mida realiseerida ja võlausaldajatele väljamakseid teha. Teistpidi ka ei hakka silma, et oleks kohe kuskilt mujalt seda raha saada."

Krupi sõnul on Weekend Festival Balticu nõuded enda Rootsi firma vastu päris suured. "Aga kuivõrd ta on Rootsis pankrotis, siis väga tõenäoliselt need nõuded ei pea.“

Tema sõnul on väiksed nõuded üleval ka Eestis, aga need ei ole märkimisväärsed summad võrreldes nende enda võlgadega. Ka ei paista, et festivalile oleks toetuse välja maksnud EAS.

Rootsi pankrotis firmas samad tegelased

Weekendi Rootsi firma vastu alustati pankrotimenetlust eelmise aasta märtsis ning sealses juhatuses on Weekendi Eesti ettevõtte juht John Rugemalira ning Märt Loog, kes on Äripäeva andmetel Hardi Loogi isa. Hardi Loog on Weekendi festivali algataja, keda enam siinsest ettevõttest ametlikult ei leia, kuid kes Äripäeva andmetel seal endiselt niite tõmbab. Äripäevale on öeldud, et ka Eesti festivali eest osa arveid tasunud just Märt Loog.

Aeg nõudeid esitada

Weekend Festival Baltic lisas enda pankrotiavaldusele vaid osa võlausaldajaid. Äripäev on kirjutanud, teistestki ettevõtetest, kes pole oma raha saanud, nende seas on mõnel saamata jäänud isegi üle 20 000 euro. Martin Krupp ütles, et kui pankrot välja kuulutatakse, peavad kõik kahe kuu jooksul esitama pankrotihaldurile Weekend Festival Balticu vastu oma nõuded.

Kas Sweet Spot toimub?

Weekendi festivali asutaja Hardi Loogi ettevõte Sweet Spot festival OÜ korraldab sel suvel Tallinnas teist korda festivali Sweet Spot. Krupi sõnul ei mõjuta Weekendi festivalile terendav pankrot Sweet Spot festivali, sest seda korraldab teine juriidiline keha.

Küll aga on ka Sweet Spot Music Festival OÜ saanud kohtu kaudu maksekäsu, sest ka see festival on vähemalt ühe võla maksmata jätnud. Oktoobris pidid festivali korraldajad Pärnu maakohtu sunnil tasuma 15 päeva jooksul OÜ-le Trumm 3000 eurot ja kõrvalnõuded summas 129 eurot. Tasumata oli jäänud arve festivalile dekoratsioonide valmistamise eest.

Pankrotiavaldus menetlemisel

Weekend Festival 2018. Foto: Konstantin Sednev/Postimees/Eesti Meedia  

Harju maakohus võttis menetlusse Weekend Festival Balticu pankrotiavalduse ja määras kohtuistungi pankrotiavalduse läbivaatamiseks, teatas kohus kolmapäeval. Kohus määras Weekend festivali korraldajafirma kohtuistungi 19. veebruarile ja keelas võlgnikul ajutise pankrotihalduri nõusolekuta kogu vara käsutamise. Samuti käskis kohus peatada võlgniku vara suhtes toimuva sundtäitmise.

Pärnu maakohus oli enne Harju maakohtu otsust jaanuaris teinud nelja võlausaldaja avalduse alusel ettepanekud tasuda konkreetsed summad. Pärnu maakohus tegi Weekend Festival Balticule ettepaneku maksta G4S Eestile ligi 2600 eurot, Linexile ligi 1400 eurot, Maivelile 6200 eurot ja Olerexile üle 2600 euro.

Hetkel kuum