Eliisa Matsalu • 4. aprill 2019 kell 3:00

Kallas: tulevat nii ilus koalitsioonilepe, et nutma ajab

Reformierakonna esimehe Kaja Kallase sõnul varjavad kõnelusi pidavad erakonnad koalitsioonilepet kiivalt, et see mitte mingil juhul avalikkusele ei lekiks. „Naljakas, kuidas inimesed ütlevad, et neile näidatakse koalitsioonilepet koltunud paberil, ekraanil või loetakse ette. Kedagi ei usaldata,“ ütles ta.

Reformierakonna juht Kaja Kallas usub, et ükskord moodustab ikkagi tema valitsuse.   Foto: Liis Treimann

Täna koguneb riigikogu uus koosseis. Pärast riigikogu kogunemist annab president Kersti Kaljulaid valimised võitnud Kaja Kallasele ülesande moodustada valitsus. Kallas kavatseb nädala jooksul pärast ülesande saamist esitada koos sotsidega riigikogule oma koalitsioonileppe.

Samal ajal on Keskerakond, EKRE ja Isamaa oma kõnelustega juba lõpuni jõudnud. Lubadus on, et avalikkus näeb koalitsioonilepet laupäeval.

Kaja Kallas rääkis, et hoolimata sellest, et tõenäoliselt hääletatakse nende lepe maha, teevad nad selle ikka põhjalikult ja korralikult. „Varem või hiljem me selle valitsuse moodustame, hea on olla valmistunud,“ ütles ta.

Kuidas teil läheb?

(naerab) Meil läheb siin.. neljad-viied, maksud maha ja kahed-kolmed. Mis siin ikka.

Kas panete sotsidega juba oma koalitsioonilepet kokku?

Me oleme kohtunud, aga alustame ikka siis, kui president teeb mulle ettepaneku valitsus moodustada.

Olete öelnud, et hindate oma võimalusi realistlikult ja tõenäoliselt hääletatakse teie koalitsioon maha. Kui tõsiselt te oma leppe üldse kokku panete või käib see teil pigem siuh-säuh?

Ei, mõtleme ikka, et võtame nädal aega, et saada informatsiooni, ette valmistada ja korralikult teha. Varem või hiljem me selle valitsuse moodustame, hea on olla valmistunud. Praegu me juba valmistame küsimusi ette, mida ministeeriumitelt küsida.

Kui teete nädalaga leppe valmis, teete ikka kiiremini kui praegune kolmik.

Just-just. Mõtlen ka. Eks nad ise ja ka ajakirjandus hakkavad meile etteheiteid tegema, sest kõik on juba väsinud koalitsioonikõnelustest. Kuid igal juhul kui võtame nädala, teistel on läinud kolm ja pool nädalat.

Keskerakond, EKRE ja Isamaa peaks oma koalitsioonileppega tulema välja laupäeval. Kas olete kuulnud ka, mis sinna on kirja saanud?

Siit ja sealt kuuleme. Naljakas, kuidas inimesed ütlevad, et neile näidatakse koalitsioonilepet koltunud paberil, ekraanil või loetakse ette. Kedagi ei usaldata. Väga naljakas on see. Mis seal siis nii väga varjata on. Ootame, et lepe oleks laupäeval ikka avalik.

Ma arvan, et leppes ei leidu suurt midagi. Need, kes on näinud, ütlevad, et see on nii ilus dokument, et ajab nutma. Pigem on huvitav see, mida seal kirjas ei ole. Kui on räägitud ühte, aga kirjas on ilus lugu, siis tahaks teada, kus see tegelikult kirjas on.

Rahandusministeerium on andnud märku, et raha väga ei ole. Kui ikkagi peaksite teie valitsuse tegema, siis mis saab Reformierakonna kallist maksulubadusest 500 eurot maksuvabaks kõigile? Lubaduse hind on umbes 250 miljonit eurot ja see ajas ju lõhki teie ja Keskerakonna liidu.

Ei ajanud see lõhki, see oli vaid ettekääne. Me peaks siis istuma laua taha ja vaatama üle, mis seis on. On erinevaid variante. Kui see üldse pole võimalik, siis saaksime näiteks kaks aastat seda lubadust edasi lükata. See kõik on arutelu koht.

Pärast riigikogu kogunemist annab president Kersti Kaljulaid valimised võitnud Kaja Kallasele ülesande moodustada valitsus.

14 päeva jooksul pärast ülesande saamist peab Kallas riigikogule koalitsioonileppe ette kandma.

Avalikul hääletusel otsustakse, kas antakse Kallase valitsusele volitus või ei. Selleks on vaja häälteenamust.

Kuna Kallas teeb koalitsiooni koos sotsidega, on see vähemusvalitsus. Seega saaksid nad valitsusele heakskiidu vaid siis, kui vähemalt seitse saadikut Keskerakonna, Isamaa ja EKRE peale hääletaks nende poolt.

Kui Kallas ei saa riigikogult poolthäälte enamust, ei suuda valitsust moodustada või loobub sellest, on presidendil õigus esitada seitsme päeva jooksul teine peaministrikandidaat. Kui riigikogu ei suuda valitsuse moodustamist heaks kiita, kuulutab president välja erakorralised valimised.

Hetkel kuum