Venemaa blokkis Eestiski tegutsenud pankurit mainivaid veebilehti

Ettevõtja Alisher Usmanov (vasakul) ja VTB Banki juht Andrei Kostin.  Foto: RIA Novosti / Scanpix

Venemaa riiklik tsensor Roskomnadzor pani keelu alla umbes 1000 hüperlinki veebilehtedele, kus on juttu VTB pangast, selle panga presidendist Andrei Kostinist ning teleuudiste ankrust Nailja Asker-Zadest.

Andrei Kostinil on mitmel moel kokkupuude ka Eestiga. Näiteks juhtis Kostin enne VTBsse minekut VEB Panka. Sellest pangast kadus tema juhtimise ajal 32,5 miljonit USA dollarit Eesti ettevõtete VEB Fondi külmutatud raha. Lisaks kuulus Kostini juhitud VTB Bankile kaudselt osalus Eesti Krediidipangas.

Korterid liikusid kahtlast teed mööda

Nüüd on Kostin sattunud Venemaal skandaali, mis on päädinud veebilehtede blokeerimisega, vahendab Meduza.

Väljaanne Baza avaldas uurimuse kahe luksuskorteri kohta. Väljaanne kirjutas dokumentidele tuginedes, et teleuudiste ankrule Nailja Asker-Zadele kuulub Moskvas kaks korterit, mis aastal 2012 kuulusid VTB Bankile ja siis liikusid offshore-firma kätte. Asker-Zade omanduses on korterid aastast 2014. Kinnisvara väärtus on umbes 430 miljonit rubla (umbes 6 miljonit eurot).

4. aprillil teatas veebiväljaanne Baza, et platvorm Yandex Zen, kus artikkel levima hakkas, kustutas oma lehelt Baza uurimuse kahe luksuskorteri kohta. Yandex Zeni kõneisik ütles, et nemad said sisu kohta kaebuse, milles seisis, et see sisaldab solvavat või valelikku informatsiooni. Lisaks sai teenus hoiatuse tsensori Roskomnadzori käest, et Baza uurimus sisaldab informatsiooni, mida on ebaseaduslik Venemaal levitada.

Vedomosti vahendab, et kui Yandex Zen ei oleks Baza teksti kustutanud, oleks Vene valitsus teenuse riigis blokeerinud.

Internetivabaduse eest võitleva projekti "Roskomsvoboda" liige rääkis ajalehele Vedomosti, et Roskomnadzor jõustab kahte kohtuotsust, mis langetati eelmise aasta sügisel. VTB Bank nõudis mitmes hagis, et kustutataks internetileheküljed, kus mainitakse Andrei Kostinit ja Asker-Zadet. "Roskomsvoboda" juht Artjom Kozljuk ütles, et selline tsensuur on Venemaal pretsedenditu.

Ajakirjanike küsimustele teema kohta ei olnud nõus vastama ei Nailja Asker-Zade ega VTB Bank.

Hetkel kuum