Artikkel

  Sõnajalgade ja riigi vahel lahvatas kümnendi tüli

  Aidu tuuleparki püstitatud tuulikute konstruktsioonid.Foto: ERR/Kaitseministeerium

  Aidu tuulepargis viibimiskeelu saanud arendajad Sõnajalad hoiatavad riiki kümnete miljonite eurode suuruse kahju eest, riik seevastu ei ole nii nahaalset ettekirjutuste rikkumist näinud juba kümme aastat ning lubab vajadusel tuulikud ise demonteerida.

  Aidu tuuleparki arendava Eleon ASi juhatuse liikme Oleg Sõnajala sõnul jäävad ametiasutused täiel määral vastutavaks järgnevatel tundidel või päevadel toimuva eest, mille kahju võib ulatuda kümnetesse miljonitesse eurodesse, rääkimata ohust lähedal asuvatele inimestele.
  Nimelt keelas politsei tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ameti palvel möödunud nädalal Aidu tuulepargi kahe tuuliku montaažitööd. Otsus on Eleoni eksperdi hinnangul tekitanud tuulepargis olukorra, kus tuulikute kandekonstruktsioonid võivad puruneda ja tuulikud variseda.
  „Tuulikute montaažiga seotud personali ning tootja esindaja kohapeale mittelubamisega ehk viibimiskeeluga on tekitatud ehitus- ja ohutustehnika seisukohalt ohtlik olukord, kuna tuule teatud tugevuse ja suuna koosmõjul võib tuuliku torni võnkeamplituud suureneda üle kriitilise piiri, mille tagajärjeks on tuulikute kandekonstruktsioonide purunemine ja tuulikute varisemine, milline põhjustaks ka tuuliku jalamil asuva rasketehnika hävimise,“ edastas Eleon ettevõtte tellitud hinnangu kokkuvõtte.
  Riik on võimalike nõuetega arvestanud, kuid peab asjakäiku absurdseks. “Ettevõtja rikub tehnilise järelevalve ameti ettekirjutust ja rikub kohtu korraldust, mis on keelanud seal ehitada. Arendaja on seda pikka aega teadnud. Kui keegi tegeleb ebaseadusliku ehitus- või majandustegevusega ja kui riik nõuab õiguskorra täitmist, mille tulemusel tekib kahju, siis selle kahju kannab ettevõtja ise,” rääkis tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ameti direktor Kaur Kajak rahvusringhäälingu raadiole antud intervjuus.
  Kajaku sõnul häirivad praegu Aidus paigaldatud tuulikute postid ja ühe posti labad Eesti kaitsesüsteeme ning kui ettevõtja ettekirjutusi üldse kuulda ei võta, siis peab riik ise tuulepargis tegema demonteerimistööd ning arve hiljem Sõnajalgadele edastama.
  Palju kummalisem on tema sõnul see, et keegi on üldse nii otsesõnu õigust rikkuma hakkanud. “Võib-olla oleks pidanud kohe pärast korralduste tegemist lindid ette panema, aga ei tule selle pealegi, et korralduse tegemisel hakatakse seda kohe rikkuma,” ütles Kajak, kelle sõnul on tegemist üle kümne aasta esimese sellise näitega.
  “Viimane juhtum, mis lõppes sunniraha ja korraldusega, oli masueelses ajas, kui Koplis üks arendaja ehitas ilma ehitusprojekti ja ehitusloata kortermaja. Aga mastaabilt see kortermaja juhtum ei ole isegi võrreldav tänasega,” lisas ta.
 • Hetkel kuum
Maailma suurima krüptobörsi juht: 2022 oli krüptole vastupidamise aasta
Krüptotööstust ei tohiks hinnata ees seisvate väljakutsete, vaid selle järgi, kuidas on senistele vastu peetud, kirjutab maailma suurima krüptobörsi Binance juht Changpeng "CZ" Zhao.
Krüptotööstust ei tohiks hinnata ees seisvate väljakutsete, vaid selle järgi, kuidas on senistele vastu peetud, kirjutab maailma suurima krüptobörsi Binance juht Changpeng "CZ" Zhao.
Hotellid: turistid tulevad vaikselt tagasi, aga piisavalt palju raha ei saa neilt veel küsida
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
USA aktsiaturud kerkisid, Nasdaq sai kirja uhke tõusunädala
USA aktsiaturud jätkasid reedel kerkimist ja ligi protsendi edenenud Nasdaqi liitindeks sai kirja mitme kuu parima tõusunädala.
USA aktsiaturud jätkasid reedel kerkimist ja ligi protsendi edenenud Nasdaqi liitindeks sai kirja mitme kuu parima tõusunädala.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Madis Müller: juht saavutab tulemusi läbi teiste inimeste "Juhi juttude" intervjuu!
Eesti Panga presidendi Madis Mülleri tippjuhiks saamise tee on olnud ebatraditsiooniline. Enne asepresidendiks saamist polnud ta varem olnud ühegi inimese administratiivne juht ega ülemus.
Eesti Panga presidendi Madis Mülleri tippjuhiks saamise tee on olnud ebatraditsiooniline. Enne asepresidendiks saamist polnud ta varem olnud ühegi inimese administratiivne juht ega ülemus.
“Äripäev eetris”: Scholz tegi end tankidega veiderdamisega lolliks
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Troopikasaarel tõusis sibula hind röögatult kõrgele
Filipiinidel on sibula kilo hind tõusnud 700 peesoni (ligi 12 eurot), mis on rohkem kui sealne päevane miinimumtöötasu.
Filipiinidel on sibula kilo hind tõusnud 700 peesoni (ligi 12 eurot), mis on rohkem kui sealne päevane miinimumtöötasu.

Olulisemad uudised

Selgusid Eesti parimad iduettevõtted ja asutajad
Täna õhtul selgusid Eesti Startup Auhindade saajad, kes on möödunud aasta maailmamuutvad ja edukad iduettevõtted, investorid ning Eesti idusektori arengusse panustanud tegijad, teatasid LIFT99 ja Eesti Asutajate Selts.
Täna õhtul selgusid Eesti Startup Auhindade saajad, kes on möödunud aasta maailmamuutvad ja edukad iduettevõtted, investorid ning Eesti idusektori arengusse panustanud tegijad, teatasid LIFT99 ja Eesti Asutajate Selts.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.