Liis Treimann • 29. aprill 2019 kell 12:28

Eesti uus valitsus andis presidendi silme all vande

President Kersti Kaljulaid (valges kampsunis) jälgis täna, kuidas uus valitsus andis riigikogus ametivande.  Foto: Liis Treimann

Esmaspäeval algusega kell 15 andis riigikogus ametivande uus valitsus. President Kersti Kaljulaidi heakskiidu saanud Jüri Ratase valitsusse kuulub kokku 15 liiget.

Ametivande andmisel püüdis tähelepanu presidendi loožis sündmusi jälginud Kaljulaid, kes kandis dressipluusi kirjaga "Sõna on vaba". "Seisan siin sinises, mustas ja valges, öeldes, et sõna on vaba. Aga kas see tegelikult on, see on kõige rohkem ikkagi meie ajakirjanike endi teha. See on esinemisjulguses, see on ütlemisjulguses, see on enda sisemuses kinnitamises, et ka enesetsensuuri ikkagi ei ole. Loomulikult vabadusega kaasneb vastutus – üksteist alandada me ei tohi, üksteise kohta halvasti öelda ei ole ilus, üksteise mõtete kohta kriitikat teha vägagi teretulnud," ütles president ajakirjanike ees.

Samuti püüdis tähelepanu presidendi otsus lahkuda riigikogu saalist ajaks, kui oli Marti Kuusiku kord anda ametivanne. Kaljulaid selgitas enda käitumist, et lahkus seoses kuuldustega Kuusiku perevägivalla tõttu. Samas märkis president, et kui kuuldused Kuusiku vägivallatsemise kohta ei osutu tõeks, on ta valmis esimesena Kuusiku ees vabandust paluma.

Uue valitsuse ministrid on: peaminister Jüri Ratas, haridus- ja teadusminister Mailis Reps, majandus- ja taristuminister Taavi Aas, regionaalminister Jaak Aab, sotsiaalminister Tanel Kiik (kõik Keskerakonnast), kaitseminister Jüri Luik, justiitsminister Raivo Aeg, välisminister Urmas Reinsalu, rahvastikuminister Riina Solman ja kultuuriminister Tõnis Lukas (kõik Isamaa), siseminister Mart Helme, rahandusminister Martin Helme, keskkonnaminister Rene Kokk, maaeluminister Mart Järvik ning väliskaubandus- ja IT-minister Marti Kuusik (kõik EKRE).

Foto: Liis Treimann  

Eelmisel nädalal Kadriorus vahetult enne Ratase valitsusele heakskiitu andes kordas Kaljulaid oma varasemalt öeldud mõtet, et Eesti demokraatia pole kriisis, küll aga valitseb väärtuste kriis. "Meie valimised olid ausad ja läbipaistvad ning iga valitsus, mida toetab riigikogu enamus, on legitiimne ja esindab rahva tahet. Aga väärtuste kriisi näitab kasvõi fakt, et me täna neljakesi siin Eesti inimeste ees seisame – veel enne, kui saan alla kirjutada otsusele, millega valitsuse ametisse nimetan,“ ütles siis riigipea.

Kaljulaid tõi oma kõnes ka välja, et vanasti oli tavaks 100 kriitikavaba päeva, aga sel sajandil see enam nii pole olnud ega vist peakski. Selle asemel kutsus ta kõiki üles vähendama kurjust retoorikas.

"Kutsun täna siin seda valitsust ametisse nimetades võtma 100 vihavaba päeva. Kutsun üles poliitikuid, kutsun üles kõiki, kes harjunud kas internetis, tänaval või muul moel viha ja mõistmatust külvama. Ma usun, et see on võimalik. Ma tahan uskuda Eestisse, kus ka selle 100 päeva möödudes on meil tee edasi. Tee Eestile, kus on vähem viha ja hirmu," ütles Kaljulaid eelmisel nädalal uue valitsuse ametisse nimetamise dokumenti allkirjastades.

Hetkel kuum