• Jaga lugu:

  Raadiohommikus: torm tõuseb, lockdown läheneb, ettevõtja jagab optimisminippi

  Elektroonikatööstuse Incap Grupi juht Otto Richard Pukk. Foto: Liis Treimann

  Hommikuprogrammis hoiame kätt sündmuste pulsil ja toome teieni kõik värsked sõnumid, mis puudutavad ees seisvat riigi sulgemist seoses koroonakriisi teravnemisega. Räägime näidete varal, kuidas valmistuvad tööstus ja kaubandus.

  Soome börsil noteeritud elektroonikatööstuse Incap presidendilt Otto Richard Pukilt küsime, kuidas puudutab ja mõjutab eelseisev lockdown nii tema firmat kui Eesti tööstusettevõtteid. Pukk valiti mullu Eesti parimaks juhiks. Uus konkurss on äsja välja kuulutatud ning juhtide ees taas rasked väljakutsed – ennekõike, mida öelda oma inimestele, kui elu suures osas seisma pannakse.
  Meie teine intervjueeritav on ettevõtja Vivian Unt, kes peab Tallinna vanalinnas kingapoodi ja kes on arendanud välja oma brändi Vivian Vau. Kuidas tema väikepood koroonakriisiga seni on toime tulnud, milliseid lahendusi on tulnud leida, et säilitada mingigi käive? Vivian jagab saatusekaaslastest kuulajatele nippi, kuidas temal on õnnestunud säilitada optimism isegi siis, kui ümbritsev tekitab täielikku masendust.
  Qvalitas Arstikeskus on üks neid erameditsiiniettevõtteid, mis viib läbi vaktsineerimist COVID-19 vastu. Küsime ettevõtte juhatuse esimehelt Tõnu Veltilt, kuidas erameditsiin saab tervisekriisi lahendamisel kaasa aidata ja kas erakapitali roll on ikka piisav. Lisaks saame kommentaari, mida tähendab ettevõttele muutus omanikeringis – eile tuli teade, et Qvalitas läheb soomlaste Mehiläineni omandusse.
  Helistame ka pikaajaliste iduettevõtluse kogemustega Karin Künnapasele, kes koos Elle-Mari Pappeliga hakkab sügisest juhtima praktilist täiendharidust pakkuvat Jõhvi tehnoloogiakooli. Keda uude kooli oodatakse ja kas terav koroonakriis on äkki just õige aeg mingite uute oskuste omandamiseks?
  Hommikuprogrammi veavad saatejuht Neeme Korv ja uudistetoimetaja Rivo Sarapik.
  Saatepäev jätkub nelja saatega:
  10.00–11.00 "Eramaja ehitus". Räägime saates, kuidas muuta oma olemist krundil mugavamaks, ning keskendume veeprotseduuridele. Külas on kümblustünne ning terrassivanne tootva ettevõtte Lingalaid tegevjuht Vahur Poolak.
  Uurime, mida peab tegema, et oma koduhoovis soojas tünnis lõõgastumine võimalikuks saaks, mis taoline lõbu maksab, kuidas tagatakse tuleohutus ning millisel moel kasutades on see kõige mõnusam.
  Saadet juhib Lauri Leet.
  11.00–12.00 "Investor Toomase tund". Praeguse aja kuumemaid investeerimis- ja spekuleerimisideid lahkavad tehnilise analüüsi ekspert Vaido Veek ning investor ja finantsökonoomika doktor Kristjan Liivamägi.
  Tesla, Nio, krüptovaluutad, kuld ja leedukate Šiauliu Bankas on vaid mõned nimed, mis saates vaatluse alla tulevad.
  Saadet juhib Juhan Lang.
  13.00–14.00 "Digipööre kaubanduses ja tööstuses". Seekord on saate fookuses digitaliseerimise väljakutsed kaubanduse tarneahelas.
  Räägime sellest, kuidas maailma suurimad kaupmehed Amazon ja Walmart on oma tarneahela digitaliseerinud ja kui kaugel Eesti tegelikkus sellest on.
  Arutluse all on ka tooteinfo digitaliseerimine, tagastuste ja kampaaniate planeerimine kaubanduses ning digiauditi võimalused.
  Külalised on Columbus Eesti kaubanduse ja logistika digitaliseerimise ärisuunajuht Piret Masing ning Jungent ja VIA3Li tarneahela arendusjuht Tiina Raide. Saadet juhib Hando Sinisalu.
  15.00–16.00 "Kullafond". Saates meenutame 2019. aasta jaanuaris eetris olnud saadet „Maksu- ja tolliamet annab nõu“, kus kõnelesime võitlusest maksude vältimise vastu – täpsemalt sellest, kuidas äriühingud üritavad kasumit varjatud kujul jaotada, milliseid skeeme kasutatakse ning millised muutused on tulemas regulatsioonides sellevastases võitluses. Saates oli külas maksu- ja tolliameti maksuauditi osakonna üksuse juht Martin Lehtis.
  Kuulake Äripäeva raadiot Tallinnas ja Harjumaal 92,4 MHz, Tartus 97,7 MHz, Pärnus 91,9 MHz, Haapsalus 96,0 MHz, Saaremaal 101,7 MHz ja Ida-Virumaal 94,6 MHz.
  Kuulamislingi ja nädala saatekava leiate siit.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mart Laar: saabuvad raskemad ajad, see kõik tuleb lihtsalt üle elada
Tulevik pole nii ilus, nagu tahaksime, aga ilmselt ka mitte nii tume, kui kardetakse. Teeme nii, et suudaksime kiirelt edasi liikuda, kirjutab Eesti peaminister aastatel 1992–1994 ja 1999–2002 Mart Laar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Tulevik pole nii ilus, nagu tahaksime, aga ilmselt ka mitte nii tume, kui kardetakse. Teeme nii, et suudaksime kiirelt edasi liikuda, kirjutab Eesti peaminister aastatel 1992–1994 ja 1999–2002 Mart Laar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Investori nädal: aktsionäride koosolekud, LHV aktsiate ja BluOri võlakirjade märkimine
Mai viimast nädalat ilmestab mitu aktsionäride koosolekut, jätkub LHV märkimisõigustega kauplemine, lisaks on võimalus märkida täiendavaid LHV aktsiad ning esimest korda pakutakse börsile BluOr Banki võlakirju, neljapäev on Balti börsil kauplemispüha.
Mai viimast nädalat ilmestab mitu aktsionäride koosolekut, jätkub LHV märkimisõigustega kauplemine, lisaks on võimalus märkida täiendavaid LHV aktsiad ning esimest korda pakutakse börsile BluOr Banki võlakirju, neljapäev on Balti börsil kauplemispüha.
Parimad juhid: avaliku sektori juhtide palgad peavad tõusma
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Allutatud võlakirjad kui lisavõimalus inflatsiooni tingimustes rohkem teenida
Kuna inflatsioon tõuseb jätkuvalt rekordkõrgete numbritega, on nii eraisikutel kui ettevõtjatel tekkinud küsimus, kuhu investeerida, et raha ei kaotaks oma väärtust. Sellest, miks ei ole praegu parim aeg investeerida kulda või kinnisvarasse ja millised on võimalikud alternatiivsed investeerimisvõimalused Läti turul, räägib BluOr Banki investeerimisalase kliendihalduse juht Andrejs Kočetkovs.
Kuna inflatsioon tõuseb jätkuvalt rekordkõrgete numbritega, on nii eraisikutel kui ettevõtjatel tekkinud küsimus, kuhu investeerida, et raha ei kaotaks oma väärtust. Sellest, miks ei ole praegu parim aeg investeerida kulda või kinnisvarasse ja millised on võimalikud alternatiivsed investeerimisvõimalused Läti turul, räägib BluOr Banki investeerimisalase kliendihalduse juht Andrejs Kočetkovs.
Otsustavate naiste TOP: kõrgepalgalisest ametnikust vaikiva suurärimehe tütardeni
Sel nädalal ilmunud Otsustajate TOPi esisajast leiab vaid kuus naist ja neistki vaid üks oli valmis Äripäevaga rääkima.
Sel nädalal ilmunud Otsustajate TOPi esisajast leiab vaid kuus naist ja neistki vaid üks oli valmis Äripäevaga rääkima.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.