Artikkel
 • Kuula

  Raadiohommikus avab kaarte USA börsifirma Tallinna üksus

  Klick Eesti ja Ordi juhatuse liige Kaire Koik selgitab hommikuprogrammis, kuidas arvutipoodidele aasta alanud on.Foto: Raul Mee

  Nädala esimeses hommikuprogrammis vaatame esimese asjana otsa jaekaubandusettevõtete käekäigule jaanuaris, mille värsked numbrid statistikaamet avaldab.

  Kuna detsembris kahanes enim ehk 14% võrra käive muu hulgas arvuteid ja nende lisaseadmeid müüvates kauplustes, siis küsime Klick Eesti ja Ordi juhatuse liikmelt Kaire Koigilt, kuidas on tarbijate käitumine muutunud ja kas täheldada on ka käibemaksutõusu esimesi mõjusid.
  New Yorgi börsil noteeritud Dynatrace'i Tallinna üksuse juht Kristian Sägi ja tootejuht Hans Lõugas avavad tarkvaraettevõtte siinse äri käekäiku ja väljavaateid. Samuti küsime tehnoloogiafirmasid painavate tööjõumurede kohta, aga ka seda, kuidas kõrgemad intressimäärad ja jahenev maailmamajandus tegevust on mõjutanud.
  Uuel nädalal enim aktsiaturge mõjutavad sündmused võtame ette Äripäeva börsitoimetuse juhi Indrek Mäega, kes loetleb vähemalt viis asja, mida oodata.
  Hommikuprogrammi toovad kuulajateni Janno Riispapp ja Ken Rohelaan.
  Saatepäev jätkub viie saatega:
  9.50–10.00 “Obskuurne majandus”. Ega koerad pole ainsad koduloomad, kes saaksid valvamise tööga hakkama. Kes maal mõne kurjema kukega kokku on sattunud, teab, milleks kodulinnud võimelised on. Ja kui hirmsad nad olla võivad.
  Nii on mõned vanglad ja piirivalved maailmas võtnud valvamise tööle appi hoopis koduhaned. Kui tõhus valvesüsteem see ikkagi on, kuula saatest “Obskuurne majandus”.
  Saatejuht on Linda Eensaar.
  10.00–11.00 “Portfelli kasvuplaanid”. Uue saatesarja kõige esimeses osas räägime varaklassist, mille peal on oma rikkusele aluse pannud mitu tänast staarinvestorit. Ühisrahastus on paelunud paljusid alustavaid investoreid nii kõrge tootluse kui võimalusega alustada investeerimist väikeste summadega.
  Ühisrahastusportaali MoneyZen tegevjuht Tõnis Mänd jagab, millist tootlust võib praegu laenuäris teenida, kuidas ühisrahastuses riske hajutada, kuhu ta ise raha paigutab ning palju muud.
  Saadet juhib Simo Sepp.
  11.00–12.00 “Kuum tool”. Kodulaenuturul käib kibe klientide ülelöömine – pangad teevad üha ahvatlevamaid pakkumisi ja mõni pank lubab koguni nii madalaid intresse, et see paneb konkurente lausa kukalt kratsima. Takkatiiru teatasid Eesti Pank ja finantsinspektsioon, et kodulaenu kolimine ühest pangast teise tuleb teha lihtsamaks ja odavamaks.
  Kuumale toolile istuvad LHV eraisikute laenude osakonna juht Catlin Vatsel ja SEB eraklientide panganduse divisjoni juht Sille Hallang, kes vastavad küsimustele, mida iga kodulaenu omanik praegu teada saada tahaks.
  Saatejuht on Eliisa Matsalu.
  13.00–14.00 “Tööstusuudised eetris”. Veebruari lõpus teatas Hansab Eesti, et ettevõtte tegevjuhiks saab pikalt keemiatööstust Chemi-Pharm juhtinud Kristo Timberg. Saates räägib Timberg, et tegi lahkumisotsuse juba pea aasta tagasi kevadel ja andis juhtimise üle mõni kuu tagasi sügisel. „Tegelikult teatasin oma lahkumisest juba sügisel ja juba siis tuli ka teisi kõnesid, ka tööstusest,“ viitab Timberg, et huvi tema vastu näidati üles ka tööstussektorist. Räägime sellest, mida tippjuht pikast Chemi-Pharmi perioodist kaasa võtab ja millega tuleb mõlemal ettevõttel praeguses keerulises majandusolukorras kohaneda.
  Saadet juhib Harro Puusild.
  15.00–16.00 “Lavajutud”. Seekordses saates tuleb esitlusele kaks ettekannet jaanuaris toimunud Investor Toomase konverentsilt. Esimesena astub lavale Eften Capitali juht Viljar Arakas, kes räägib, mis suunas liigub kinnisvaraturg alanud aastal ning kuidas on lood end kurguni kinni laenanud ettevõtetega ja nendesse investeerimisega.
  Saate teises osas tuleb ettekandele Vaido Veeki ostunimekiri 2024. aastaks. Nimelt, mida osta, millised stsenaariumid võivad tõeks saada ning kuidas läks eelmisel aastal tehtud soovitustel.
  Kuulake Äripäeva raadiot Tallinnas ja Harjumaal 92,4 MHz, Tartus 97,7 MHz, Pärnus 91,9 MHz, Haapsalus 96,0 MHz, Saaremaal 101,7 MHz, Ida-Virumaal 94,6 MHz, Raplamaal 101,8 MHz ja Järvamaal 104,3 MHz.
  Kuulamislingi ja nädala saatekava leiate siit.
 • Hetkel kuum
Argo Alaniit: saagu „Welcome to Estoniast“ riiki tutvustav hotell
Käin välja idee ehitada kahe-kolme maailma suurima lennujaama lähedusse Eestit iseloomustav ja tutvustav butiikhotell kuni 200 numbritoaga, kirjutab Argo Alaniit arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Käin välja idee ehitada kahe-kolme maailma suurima lennujaama lähedusse Eestit iseloomustav ja tutvustav butiikhotell kuni 200 numbritoaga, kirjutab Argo Alaniit arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Tururiskid tõusevad: Lähis-Ida kriis eskaleerub, inflatsioon ja majandustulemused survestavad Wall Streeti
Kõik üksteist S&P 500’sse kuuluvat sektorit lõpetasid reede kahjumis. Aktsiaturud takerdusid peale raportit potentsiaalsest Iraani rünnakust Iisraeli vastu.
Kõik üksteist S&P 500’sse kuuluvat sektorit lõpetasid reede kahjumis. Aktsiaturud takerdusid peale raportit potentsiaalsest Iraani rünnakust Iisraeli vastu.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Väikelinna vinoteek ootab konkurente
Rakvere vinoteek Mullistuudio tegutseb Lääne-Virumaal ainsa omanäolisena. Vinoteegi omanik Maie Urbas tervitaks tihedamat konkurentsi.
Rakvere vinoteek Mullistuudio tegutseb Lääne-Virumaal ainsa omanäolisena. Vinoteegi omanik Maie Urbas tervitaks tihedamat konkurentsi.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Üks Eesti parimaid juhte otsib töötajate palkamisel vau-tunnet
Inimeste palkamisel organisatsiooni mängib rolli tunne, kui pärast vestlust on vau-tunne, siis on hästi, ütles OIXIO Grupi juhatuse esimees Ivo Suursoo.
Inimeste palkamisel organisatsiooni mängib rolli tunne, kui pärast vestlust on vau-tunne, siis on hästi, ütles OIXIO Grupi juhatuse esimees Ivo Suursoo.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Parvel Pruunsild annetas Isamaale 100 000 eurot
Suurima annetuse sai esimeses kvartalis Isamaa: ärimees Parvel Pruunsild annetas erakonnale 100 000 eurot, teist sama palju sai erakond Margus ja Aivar Linnamäelt – kumbki annetas 50 000 eurot.
Suurima annetuse sai esimeses kvartalis Isamaa: ärimees Parvel Pruunsild annetas erakonnale 100 000 eurot, teist sama palju sai erakond Margus ja Aivar Linnamäelt – kumbki annetas 50 000 eurot.
Tarbimise jalajälge vähendavad ettevõtted, tarbijad ise aga suurendavad
Soomlaste tarbimise süsinikujalajälg on sellel sajandil peaaegu poolitunud, aga see on puhtalt ettevõtete teene, kodumajapidamiste kasvav tarbimine ja üleminek heitmemahukamatele toodetele on osa edust ära söönud.
Soomlaste tarbimise süsinikujalajälg on sellel sajandil peaaegu poolitunud, aga see on puhtalt ettevõtete teene, kodumajapidamiste kasvav tarbimine ja üleminek heitmemahukamatele toodetele on osa edust ära söönud.