Vilja Kiisler • 16. oktoober 2014
Jaga lugu:

Hullumaja puhvet

Vilja Kiisler
Vilja Kiisler  Foto: Andras Kralla

Praamihangete ümber toimuv jagelemine jätab riigist mulje, nagu oleks tegemist röövlisaaki jagavate sõgedate kambaga, mille liikmed ei põlga suurema tüki saamise nimel kaaslasi maha lüüa, kirjutab arvamustoimetaja Vilja Kiisler.

Nimelt Urve Palo poliitilise tapmisega on tegemist reformierakondlase Jürgen Ligi juhitava rahandusministeeriumi otsuseprojektis, mis nõuab Saare- ja Hiiumaa liinide hanke kehtetuks tunnistamist. Aga peale Palo osutub „tapetavaks“ ka maksumaksja, kelle tasku arvel kogu tants käib.

Ärilehe teatel selgub projektist, et rahandusministeerium on majandusministeeriumi parvlaevahanget uurinud juba alates 24. septembrist. Sellega seoses tekib küsimus, kas ministeeriumid omavahel üldse suhtlevad või mitte. Kui rahandusministeeriumil oli tekkinud kahtlus, et majandusministeerium on hanget läbi viies milleski eksinud, siis olnuks normaalne, et sellest oleks majandusministeeriumile kohe teada antud. Et näete, siis on vist viga, palun, parandage.

Praegu jääb mulje, et Ligi eesmärk on lihtsalt Palo auklikuks tulistada – lasta tal kõigepealt välja kuulutada, et leping Tallinna Sadamaga on kohe sõlmimisel, ja siis tal ootamatult vaip alt ära tõmmata. Mõistagi olnuks Palole enne valimisi tähtis praamide asjas konkreetse tulemuseni jõuda, ja riigile kümne aasta jooksul 60 miljonit eurot säästva praamilepingu sõlmimine olnuks ka poliitilise kapitali mõttes suur võit, mida sotside saavutusena esitada. Reformierakonnale see ei sobinud, et sotside esindaja millegi nii suurega maha saab.

Ent asi pole ju Palos. Praamihange pole tema isiklik asi ega ka mitte sotsiaaldemokraatide „äri“. Asi on maksumaksja raha säästlikus kasutamises, ja see peaks igal juhul olema riigi eesmärk. 60 miljonit eurot on kõva argument.

Tõsi, avalikkusele pole teada, miks Leedo pakkumine ei kvalifitseerunud. Paraku ei luba Eesti seadused avalikult öelda, mis oli mittekvalifitseerumise põhjus. Samamoodi ei ütle rahandusministeerium, mille poolest oli majandusministeeriumi otsus Leedo pakkumine kõrvale jätta kergekäeline.

Praegu jääb kergesti mulje, et Reformierakond soovib iga hinna eest, et praamileping Leedole jääks. Palole ja sotsidele koha kättenäitamise kõrval näidatakse koht kätte ka maksumaksjale, kes on Leedot pikki aastaid nuumanud.

Seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt