• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Üürikorterite tootlus meelitab välismaalasi

  LVM Kinnisvara juhatuse liige Ingmar Saksing.Foto: Eiko Kink

  Ärikinnisvarast parem tootlus on toonud elukondlikule kinnisvaraturule ka välismaalase, leiab LVM Kinnisvara juhatuse liige Ingmar Saksing.

  Investeeringuid elukondlikusse kinnisvarasse on tinginud kõrgem tootlus, jäädes keskmiselt 7–11 protsendini, mis ärikinnisvara oodatava 6–9protsendise tootluse kõrval on selgelt parem. Samuti võimaldab väiksem kapitalivajadus sellel turule siseneda ka juba mõnekümne tuhande euroga.
  Alanud on uus argengutsükkel
  Eesti kinnisvaraturgu iseloomustab pärast uue aastatuhande alguse tormilist arengut ja sellele järgnenud järsku pidurdust uus arengutsükkel, mis suuresti on keskendunud kaalutud riski, kõrgema tootluse ja väiksema kapitalivajaduse otsingule. Seetõttu on paaril viimasel aastal paljud otsingud leidnud ärikinnisvaraturu kõrval just elukondliku kinnisvaraturu.
  Elukondliku kinnisvaraarenduseturu suur kapitalivajadus, pikad projektitsüklid ja finantseerijate ettevaatlik positsioon on eluruumide üürimäärade ja üürikorterite kasvava nõudluse taustal suunanud investorite pilgud just elu- ja üürikorterite investeeringutele.
  Elukondlikul kinnisvaraturul toimuv ei ole jäänud märkamatuks ka lähinaabritele. Eelkõige on meie turule suunatud Soome, aga ka Venemaa investorite pilgud. Kõrgema tootluse kõrval on seda protsessi toetanud ka mõlema naaberriigi majanduse suhteliselt nõrk seis, mis on sundinud suunama investeeringuid teistele turgudele.
  Erandlik olukord Ida-Eestis
  Praegusel kinnisvaraturul ei ole välismaalaste osakaal hüppeliselt suurenenud, küll on viimased kuud toonud järjest rohkem päringuid üürikinnisvarasse just lähinaabritelt. Arvudes jääb välismaalaste ostude osakaal suuremates linnades aastatega tavapärase 3–8 protsendi vahemikku. Samas on murettekitav erand Ida-Viru maakond, kus investeeringute tootlus ei erine märkimisväärselt teistest piirkondadest, küll aga on välismaalastest ostjate osakaal ebaproportsionaalselt suur, olles lähedal kolmandikule kõikidest tehingutest ning võib kujutada nii julgeoleku riski piirialal.
  Arvestades kõike eelnevat, näeme käesoleval aastal uusi põnevaid arenguid elukondliku üürikinnisvara turul, kus konkurentsi on otsustanud pakkuda ka avalik sektor.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Kaja Kallas ja Jüri Ratas pole turteltuvid. Ja seda pole vajagi
Mänguplaan peab olema, olgu või halb, ütlevad maletajad. Valitsuse plaan järsult tõusnud energiahindade leevendamise küsimuses on kaugel täiuslikkusest, küllap kohati lausa probleemne. Ent Äripäev tunnustab juhtkirjas valitsuserakondi kokkuleppele jõudmise eest.
Mänguplaan peab olema, olgu või halb, ütlevad maletajad. Valitsuse plaan järsult tõusnud energiahindade leevendamise küsimuses on kaugel täiuslikkusest, küllap kohati lausa probleemne. Ent Äripäev tunnustab juhtkirjas valitsuserakondi kokkuleppele jõudmise eest.
Euroopa aktsiaturge tabas järjekordne järsk langus
Euroopa aktsiaturud on järginud USA ja Aasia eeskuju ning on täna küllaltki järsult kukkunud, sest investorid muretsevad jätkuvalt rahapoliitika karmistamise ja nõrkade majandusandmete pärast, vahendab Reuters.
Euroopa aktsiaturud on järginud USA ja Aasia eeskuju ning on täna küllaltki järsult kukkunud, sest investorid muretsevad jätkuvalt rahapoliitika karmistamise ja nõrkade majandusandmete pärast, vahendab Reuters.
USA süüdistab Valgevene ametnikke piraatluses seoses Ryanairi lennuki intsidendiga
USA ametivõimud on esitanud neljale Valgevene valitsusametnikule lennukipiraatluse süüdistuse, kuna nad sundisid eelmisel aastal Leetu suundunud Ryanairi lendu maanduma Minskis, et arreteerida juhtiv opositsiooniaktivist.
USA ametivõimud on esitanud neljale Valgevene valitsusametnikule lennukipiraatluse süüdistuse, kuna nad sundisid eelmisel aastal Leetu suundunud Ryanairi lendu maanduma Minskis, et arreteerida juhtiv opositsiooniaktivist.
Valitsus jõudis energiameetmetes kokkuleppele
Koalitsioonipartnerid Keskerakond ja Reformierakond jõudsid kokkuleppele energia hinnatõusu leevendamise täiendavates meetmetes, millega kehtestatakse kodutarbijatele elektri- ja gaasi hinnalagi ning viiakse äritarbijate elektri võrgutasu nulli.
Koalitsioonipartnerid Keskerakond ja Reformierakond jõudsid kokkuleppele energia hinnatõusu leevendamise täiendavates meetmetes, millega kehtestatakse kodutarbijatele elektri- ja gaasi hinnalagi ning viiakse äritarbijate elektri võrgutasu nulli.