Jüri Ross • 8. september 2016 kell 4:45

Ülemuse armumängu ohud

Foto: Andres Haabu

Kui firmajuht hakkab flirtima töökaaslasega, varitsevad ettevõtet vähemalt kuus ohtu, kirjutab Büroomaailma omanik Jüri Ross oma ligi 40aastasele juhikogemusele tuginedes.

Armumine tööpostil – mis võib olla veel toredam? Armumist tunnistavad vastuvõetavaks meie aastasadu kehtinud moraalinormid, kui sa ega sinu sümpaatia ei ole abielus või kindlas suhtes. Kui aga üks või teine (või mõlemad) on abielus või kindlas suhtes, siis on armumine meie moraaliruumis taunitav. Seda nimetatakse truuduse murdmiseks.

Kas on olemas töömoraali mõõdupuud, millega mõõta sümpaatia avaldamist või armumist ametipostil?

Inimene on nõrk ahvatlustele ja neid ahvatlusi on ka komandeeringus olles, näitusi külastades, rahvusvahelistes projektides osaledes küll ja küll – nii ülesöömisel, ülejoomisel kui ka üleaisa löömisel.

Kas tohib üldse karistada täiskasvanuid inimesi isikliku elu üleannetuste eest? Kes on esimese kivi viskaja?

Toetudes oma ligi 40aastasele juhikogemusele, saan juhtida tähelepanu ohtudele, mis varitsevad firmat, kui ülemus hakkab tõsisemalt flirtima oma töökaaslasega.

Väljavalitu tööind kipub raugema, vabade päevade küsimise hulk suureneb. Samas on ülemusel raske, kui mitte võimatu kutsuda oma sümpaatia korrale.Väljavalitu hakkab võimu näitama kolleegide seas ja nüüd tekivad tõrked tööülesannete täitmisel, sest inimene ei saa aru, kelle käsuliin on talle isiklikult tähtsam/kasulikum.Väljavalitu hakkab pürgima järgmisele või isegi ülejärgmisele firma juhtimistasemele. Kuidas talle seletada, et ta sinna ei sobi?Väljavalitu soovib ülemusega silmsides olla mitu korda päevas ja see hakkab häirima töörütmi ja tööviljakust.Väljavalitu hakkab ülemusele jagama siseinfot ja nõu andma inimeste paigutamise ja juhtimise küsimustes.Ülemuse isiklik pereelu on paratamatult häiritud, kui mitte karile jooksmas. See mõjutab negatiivselt firma juhtimist, sest ükski inimene ei ole nii tugev, et kodused probleemid ei häiriks tööülesannete õigeaegset ja kvaliteetset täitmist.

Mida teha omanikuna, kui peaksite lahendama sellist olukorda? Omanik peab lähtuma firma huvidest. Ettevõttel läheb hästi siis, kui inimesed saavad teha rahus tööd ega sõltu ülemuse tujudest ja probleemidest.

Kui aga oled ise omanik ja tegevjuht, siis on valikud kas minna edasi uue sümpaatiaga ning jagada firma ja muu varandus oma juba endise perega või paluda perelt mitu korda vabandust, vallandada sümpaatia ning minna firma arendamisel edasi, olles kirka kogemuse võrra rikkam.

Hetkel kuum