Tarvo Vaarmets • 23 jaanuar 2017

Kuidas saada börside kuningaks

Tarvo Vaarmets  Foto: Raul Mee

Aktsiaturgude valitseja saladuse paneb kirja TTÜ doktorant Tarvo Vaarmets.

Kõrge tootlus on iga investori unistus, selle alusel eraldatakse gurud käparditest. Üheöö-gurusid on väga palju. Nad kipuvad ikka oma ühe aktsia, ühe kuu või aasta tootlusega sõprade hulgas uhkeldama, sotsiaalmeedias suurustama. Jagatud rõõmu on ju rohkem, jagub kõigile! Sõnum on ikka üks: „Vaadake mind, vaadake mind – mina olen Liivimaa kõige kõvem investor!“ Silmad säravad, vikerkaar paistab ühest kõrvast teise ja maailm on üks ütlemata ilus paik. Nojaa, tõenäosusteooria peab ka siin – piisava arvu katsete korral mõni ikka õnnestub. Eriti hästi õnnestub tõusval turul, siis on peaaegu kõik börsigurud.

Paraku on aga nii, et järgmisel korral need samad „Liivimaa kõige kõvemad investorid“ tavaliselt vaikivad. Eriti tasa on nad langusfaasis, siis tuleb justkui meelde ema õpetus vooruslikest iseloomuomadusest. Nad on siis kohe nii tagasihoidlikud, et ei logi enam oma kontole sissegi – ei söanda börsigi enam oma isikuga segada.

Asi on kaitses! Kaitse ei pidanud ja see viib tuju. See tähendab, et ainult tootlust nägevad investorid ehk tootlusinvestorid ei suuda ka aktsiaturge valitseda. Nendega teeb turg, mida heaks arvab. Turg annab ja turg võtab. Tootlusinvestoritelt võtab pigem rohkem. Ka Liverpool ainult ründajatega kaugele ei jõua. Liverpool vajab Ragnar Klavanit! Kui kaitse peab, saab ka rünnakule mõelda.

Osav võrgutaja

Aktsiaaturge valitsevad riski mõistvad investorid.  Pikaajalise hea tootluse vundamenti on valatud oskuslik riski haldamine. Riski (ja tootlust) tähtsustavad investorid suudavad turgu taltsutada, tootlust ületähtsustavad investorid mitte. Nii lihtne see ongi. Palju õnne, see ongi eduka investori saladus ja börsiedu valem – riski mõistmine. Kui risk on pideva kontrolli all, on ka pidevalt hea tootlus võimalik.

Väga ahvatlev on osta potentsiaalselt suurt tootlust pakkuvaid aktsiaid või muid (võimendusega) instrumente. Mõelda, võimalus on lühikese ajaga oma investeering mitmekordistada. See on ka kõik, mida tootlusinvestorid mõtlevad ja näevad. Nad unustavad ära, et sellise investeeringuga kaasneb ka ebamõistlikult suur risk. Ja mida risk tähendab? Risk tähendab hinnamuutuse sagedust ja ulatust. „Ebamõistlikult suur risk“ tähendab potentsiaalselt „väga suurt hinna muutust“. See muutus võib olla nii üles- kui allapoole. Tootlusinvestoritel kipub ikka allapoole olema.

Riskantsed aktsiad on osavad võrgutajad, nad meelitavad ja keelitavad, on kuidagi eriti ilusad. Tahaks nendega natuke flirtida, kohtingulegi minna ja lõpuks tahaks neid täiesti endale. Tahaks, et nad enneolematut rõõmu ja naudingut pakuksid! Ilu taga võib aga peituda tühi sisu ja selle mõistmiseni kiputakse jõudma alles siis, kui aktsiatega juba kokku kolitud.

Sama on ka kogu turuga – tõusev turg meelitab ja keelitab. Mida rohkem tõuseb, seda rohkem meelitab. Kuna risk on väärtuse kõikumine, siis seda suuremaks kasvab ka risk. Siit järeldub, et kiiresti tõusval turul risk suureneb. Ja erinevalt ehedast tootlusinvestorist, saab riski tähtustav investor sellest aru, ta tugevdab sellisel turul pigem kaitset, mitte ei ründa agressiivsemalt. Tema valitseb aktsiaturge.

Hetkel kuum