Kristel Mets • 9. juuni 2017 kell 5:00

Ise panime põlema, ise kustutame

Tulekahju  Foto: PantherMedia/Scanpix

Praeguse valitsuse maksupoliitika on nagu paanikaosakond number seitse, mille ainus eesmärk on tulekahju kustutamine, kusjuures tulekahju süütajaks on nad ise, kirjutab Altia Eesti juhatuse esimees Kristel Mets.

Lisaks on maksupoliitika lühinägelik ja täidab ainult 2018. aasta eelarvet. Tundub, et mis tuleb ülehomme, ei ole selle valitsuse huviorbiidis.

Enamik maksumuudatusi on vürtsitatud populismiga ja nende tõusude nimel aetakse oma rahvale udu: „Suhkrumaks aitab elanikel tervislikumalt elada“, „Pakendiaktsiis on keskkonnasõbralik“, „Alkoholiaktsiisi tõus vähendab alkoholi tarbimist“ jne.

 

Näitena tahan tuua alkoholiaktsiisi laekumise 2018, mis on eriti kavalalt planeeritud spekuleerides aktsiisi tõusu kuupäevadega. Valitsus võttis vastu uue alkoholi aktsiisitõusude kava ja planeerib  2018. aastal tõsta aktsiise 1.veebruaril ja  siis 1.jaanuaril 2019.

See omakorda tagab kaupluste alkohoolsete jookide eelmise aktsiisimääraga varumise kahes osas 2018. aastal. Valitsus plaanib selle kuupäevade liigutamisega koguda maksu 353,8 miljonit eurot, mis on 101,1 miljonit rohkem kui on planeeritud koguda aastal 2017.

Loomulikult on laekumise tõus ainult ühekordne ühel aastal. Lisaks liigub vähemalt 40 miljonit eurot alkoholi pealt  juba aastal 2017 aga Läti riigi eelarvesse ja see trend jätkub ka 2018.

Hetkel kuum