• USA börsikaupleja Alexander Elder arvab, et Brasiilia valimistulemused on positiivsed ning on riigi aktsiaturu puhul positiivselt meelestatud.Foto: Andras Kralla
  Jaga lugu:

  Brasiilia pakub kauplejale aasta võimalust

  Eesti juurtega kaupleja Alexander Elder kirjutab sellest, kuidas ta on Brasiilia börsifirmadele panustanud ning sellega ka korraliku kasumi teeninud.

  Äripäev avaldab täismahus kirja, mille Alexander Elder saatis 30. oktoobril veebilehel SpikeTrade.com oma kauplejate rühmale.
  Osa kauplemisvõimalusi on nõnda atraktiivsed, et oleks patt seda teistega mitte jagada. See ei juhtu väga tihti, aga kui ma midagi ära tunnen, räägin sellest ka teistele.
  Minu viimane avastus on Brasiilia. Ma olen sellel juba mõnda aega silma peal hoidnud (olen viimase kahe aasta jooksul teinud mitu postitust PBR kohta (Petroleo Brasileiro – toim). Erilise tähelepanu alla tuli Brasiilia pärast Nilton D-ga rääkimist SpikeTrade'i kohtumisel. Nilton on üks suurt tootlust teeniv kogukonna liige, kes oli enne Ameerika Ühendriikidesse emigreerumist Brasiilias sõjaväe ohvitser.
  Toon välja ühe tsitaadi oma 20. septembril tehtud postitusest: "Võib öelda, et peavoolu meediale ei meeldi rahvuslikud vaba turgu pooldavad poliitikud."
  Vähesed mäletavad, et Narendra Modi kandideerimisel India peaministriks pani Ameerika Ühendriigid ta niinimetatud lennukeelu nimekirja. Tal ei ole lubatud Ühendriikidesse lennata, et oma siinsete fännidega kohtuda. Ta võitis valimised, tema poliitika on tekitanud Indias suure pullituru.
  Me naudime ka Ühendriikides majanduse ja aktsiaturgude buumi – peavoolu meedias ei ole aga ühtegi positiivset sõna mehe kohta, kelle poliitika selle tekitas.
  Kui Brasiilia aktsiaturud lähevad samas suunas, kuhu India ja USA, siis ma tahan selles osaleda! EWZ (iShares MSCI Brazil Index – toim) on oma baastasemelt välja murdmas ja kui vaadata Vale' (Brasiilia kaevandusfirma – toim) või ITUBi (Brasiilia suurim pank Itau Unibanco Holding SA ADR – toim) liikumisi, siis need on hullumeelsed.
  Allpool on välja toodud graafik, mis näitab minu EWZi ostukohti.
  Kirjutasin 26. septembril: "Viimastest postitustest olen ma pidevalt jaganud oma vaadet Brasiiliale. Pühapäeval ja esmaspäeval töötasime Alabamas korraldatud töötoas läbi nimekirja Brasiilia aktsiatest. Need on tugevad ja ma ootasin langust. Teisipäeva hommikul ootasin ma Huntsville'i lennujaamas oma lendu, panin oma seadme tööle ja nägin, et aktsiad olid avanenud miinuses, aga hakkasid seejärel kohe kallinema. See oli korrektsioon, mida mul oli vaja. Ma suurendasin enne lennukile minekut oma positsiooni. Minu sisenemine oli edukas – kui vaadata terve kauplemispäeva liikumisi, siis ostsin 7 protsendi kõige madalamate hindade hulgast. Brasiilial läks ka täna hästi, vaatamata sellele, et USA turg on nõrgenenud."
  3. oktoobril olin ma juba Lõuna-Aafrikas, kus ma postitasin allpool oleva graafiku. Ma kirjutasin, et Brasiilia on lõkkele löönud ja seda heas mõttes.
  Suur raha tuleb suurtest ideedest ja suurtest liikumistest. Need ei juhtu igal päeval, igal nädalal või isegi igal kuul. Ma olen õnnelik, kui näen mõnda terve aasta jooksul. Minu jaoks on see aasta jooksul suuruselt teine tehing (esimene oli volatiilsuse vähenemisele panustamine veebruaris). Ma olen Brasiilia kohta oma mõtteid kirja pannud juba mitu nädalat ning olen jaganud ka oma kauplemisnumbreid. EWZi tipp 2018. aastal oli 48 dollarit. Kui arvestada poliitilisi arenguid, siis ma arvan, et 50dollarine hinnasiht on täitsa mõistlik.
  Ei ole üllatus, et peavoolumeedia vihkab Bolsonarot. Ta on rahvuslane ja vaba turu pooldaja. Kui Brasiilia valimised on "kriis", siis ma tahaksin selliseid kriise rohkem näha.
  Mul on üllatus, et ma saan aeg-ajalt oma klientidelt kirju, kus nad räägivad liiga suurtest tasudest. Ma tahaksin neile vastata, et kui sa oleksid minu tegevust järginud ja Brasiiliasse 10 000 dollarit pannud, oleks sul praegu 2000–3000 dollarit kasumit. See on piisav, et osta terve aasta liikmelisus.
  Pärast Brasiilia presidendivalimiste esimest vooru hakkas EWZ tõusma, aga sattus siis surve alla. Võtsin osaliselt kasumi välja.
  Eelmisel esmaspäeval ostsin presidendivalimiste teise vooru ootuses tagasi poole sellest, mida olin müünud. Eelmisel pühapäeval võitis Bolsonaro presidendivalimiste viimase vooru. EWZ alustas eile kauplemispäeva tõusuga, aga hakkas siis uuesti langema. Ma ütlesin endale: "Osta kuulujuttu ja müü uudiseid" ning otsustasin kogu oma positsiooni maha müüa.
  Sellegipoolest olen ma riigi suhtes jätkuvalt väga positiivselt meelestatud. Ootan EWZi järgmist langust, mille järel juurde osta.
  Lisaks EWZile oli mul korralik positsioon BBDs (Banco Bradesco S.A. – toim), mille ma müüsin samuti esmaspäeval maha. Mingil hetkel olin müünud kõik maha peale oma põhipositsiooni PBRis.
  Nüüd hoian ma silmad lahti ning otsin uusi suuri ideid, vahet pole, kust need tulla võivad.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Peep Siitam: palvetamine ja filosofeerimine talutavat elektri hinda ei too
Tänasest soodsamat elektrienergiat võimaldavate justnimelt Eestis asuvate tootmisseadmete rajamist on takistanud eelkõige pime usk elektrituru viljastavasse mõjusse, kirjutab osaühingu Energiasalv Pakri juht Peep Siitam oma LinkedIni lehel.
Tänasest soodsamat elektrienergiat võimaldavate justnimelt Eestis asuvate tootmisseadmete rajamist on takistanud eelkõige pime usk elektrituru viljastavasse mõjusse, kirjutab osaühingu Energiasalv Pakri juht Peep Siitam oma LinkedIni lehel.
USA tehnoloogiasektori futuurid suurelt miinuses
USA aktsiaindeksite futuurid on täna tublisti kukkunud, sest riigivõlakirjade tootluse kiire kasv jätkub ning investorid valmistuvad intressimäärade tõusuks, vahendab Reuters.
USA aktsiaindeksite futuurid on täna tublisti kukkunud, sest riigivõlakirjade tootluse kiire kasv jätkub ning investorid valmistuvad intressimäärade tõusuks, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: superkondensaatorid, tuulegeneraatorid ja lennukihooldaja plaanid
Äripäeva raadio teisipäevases hommikuprogrammis räägib Tesla mängumaale trügiva Skeleton Technologiese ärijuht Ants Vill sellest, kuidas hammustada tükki 60 miljardi euro suurusest turust, millal võiks superkondensaatoreid arendav ettevõte jõuda kasumisse ning kui palju plaanitakse Eestis töötajaid värvata.
Äripäeva raadio teisipäevases hommikuprogrammis räägib Tesla mängumaale trügiva Skeleton Technologiese ärijuht Ants Vill sellest, kuidas hammustada tükki 60 miljardi euro suurusest turust, millal võiks superkondensaatoreid arendav ettevõte jõuda kasumisse ning kui palju plaanitakse Eestis töötajaid värvata.
Nädala lood: Linnahall sokutatakse erakätesse kaasavaraga ja investorid said halva üllatuse
Äripäeva lugevaid investoreid jahmatas sel nädalal lugu populaarsest välismaaklerist, kes kehtestas kopsaka tasu. Samuti sai Äripäeva veergudelt lugeda, kuidas Tallinn üritab magusa kaasavaraga Linnahalli erakätesse sokutada.
Äripäeva lugevaid investoreid jahmatas sel nädalal lugu populaarsest välismaaklerist, kes kehtestas kopsaka tasu. Samuti sai Äripäeva veergudelt lugeda, kuidas Tallinn üritab magusa kaasavaraga Linnahalli erakätesse sokutada.