Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  LHV äripartner: eestlase lemmiktoit on teine eestlane

  Veetsin viimati nädalavahetuse Itaalias koos mitme Soome ettevõtte juhi ja omanikuga. Nad rääkisid, kuidas praegu edukaid ettevõtteid ei oleks olemas, kui riik poleks neile tihti ka mitte turutingimustel laenu andnud või kui poleks appi tulnud rikaste eraisikute asutatud sihtotstarbelised fondid.

  Eestis paistab kehtivat vastupidine loogika. Kui LHV pensionifondide juhi Andres Viisemanni üks turutingimustel tehtud investeeringutest juhtub olema Arco Varasse, siis uuritakse seda investeeringut ülipõhjalikult. Iga kord, kui meedia ründab Eesti naeruväärselt vähest rahvuslikku kapitali kasutamist natukenegi Eesti majandust soosivalt,  vähendab see asjaosaliste tahet seda teha.
  Ma olen selle pärast mures. Eesti rahvas peab aru saama, et kui Tallink, LHV pank, Baltika, Silvano ja umbes sada teist mingilgi moel täiemahulise organisatsiooni mõõtu välja andvad ettevõtted välismaalastele müüa,  siis kaovad neist eestlaste jaoks finantsjuhi, grupi pearaamatupidaja, uute turgude uurimist ja vallutamist planeerivate juhtide ja spetsialistide ning sajad muudki ametikohad. Kes kõik on tänu kõrgele palgale ka suuremad maksumaksjad ja kodumaised tarbijad. Selle tulemusena kaob peatselt nende spetsialistide koolitamise mõte Eestis. Hea näide on Rootsi pangad, kes on igasuguse natukenegi suurema otsustusõiguse viinud oma kodumaale. Kui Tallink oleks Silja omand,  mitte teistpidi, ei töötaks seal umbes sada juhtivat Eesti passiga isikut.
  Miks ei rõõmusta eesti rahvas, kui Bigbank  teenib kõrget intressi Soomes,  Hispaanias ja Rootsis? Ega see käive ometi panga omanike tasku ei lähe. Kasum on reeglina ainult mõni protsent käibest,  saadud intressitulu arvelt on Bigbankil 400 töötajat,  statistikut,  klienditeenindajat ja finantsjuhte, kes saavad palka ja maksavad makse. Need palgad ja maksuosad on ju pärit hispaanlaste ja soomlase taskust, mitte teise eestlase omast. Mõistke hukka Bigbanki kõrged intressid, kui soovite, kuid siis mõistke hukka ka Swedbanki kasum ja grupisisesed kanded, sest see raha võetakse selle eesti bussijuhi käes, kes käib Soomes sõitmas, et endale Swedbanki laenuga ilusam kodu osta.
  Kui eesti rahvas ja meedia ei mõista, et Euroopa Liit on mäng, mida mängitakse iga riigi enda huvides, vaid usutakse, et see käib mingi ühise eesmärgi nimel, siis hääbub Eesti ettevõtlus kümne aastaga täielikult. Hääbuvad Eesti ülikoolid ja kaob isegi teoreetiline võimalus elada  sama elutustasemega elu kui elatakse teistes Euroopa riikides. Ärge arvake, et Ericssonil jt tootmisahelat Eestis pidavat tööandjad on siin mõnel muul põhjusel kui 400-1000eurose palgataseme pärast nende kodumaa 3000-6000 euro asemel. Need ettevõtted saavad Eesti odavat tööjõudu kasutada ainult selle pärast, et eestlase on nõus töötama väikse palga eest, makstes toidu ja elektri eest sedasama hinda, mida maksavad soomlased ja rootslased.
  Rene Kuuskmann asutas 2004. aastal Soomes kiirlaenuteenust pakkunud Luottotalo Fenno, mille 2010. aastal omandas LHV.
 • Hetkel kuum
Kristina Judina: mida teha, kui tubli inimese karjäär „jääb kinni“?
Karjääris n-ö kinni jäämine ei ole vähegi edukate inimeste seas haruldane nähtus, see mõjutab ühtemoodi nii andekaid spetsialiste kui juhte. See on keeruline probleem, mille lahendamise juures mängivad võtmerolli toetav juht ja juhtkond, kirjutab 150-liikmelist meeskonda juhtiv Elisa teeninduse valdkonna juht Kristina Judina.
Karjääris n-ö kinni jäämine ei ole vähegi edukate inimeste seas haruldane nähtus, see mõjutab ühtemoodi nii andekaid spetsialiste kui juhte. See on keeruline probleem, mille lahendamise juures mängivad võtmerolli toetav juht ja juhtkond, kirjutab 150-liikmelist meeskonda juhtiv Elisa teeninduse valdkonna juht Kristina Judina.
Luksusvilla Hispaanias, kahtlane Excel ja kadunud arved: need on idufirmade punased lipud
Investorina idufirmasse raha paigutades on ülioluline teha selgeks, kuidas ettevõttes finantsjuhtimist korraldatakse ja raamatupidamist korras hoitakse. Spetsialistide sõnul esineb siin sageli ohtralt punaseid lippe, mis hilisema läbikukkumise eest hoiatavad.
Investorina idufirmasse raha paigutades on ülioluline teha selgeks, kuidas ettevõttes finantsjuhtimist korraldatakse ja raamatupidamist korras hoitakse. Spetsialistide sõnul esineb siin sageli ohtralt punaseid lippe, mis hilisema läbikukkumise eest hoiatavad.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Väikeettevõtjate esindaja loodab kliimaministeeriumile
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kristina Judina: mida teha, kui tubli inimese karjäär „jääb kinni“?
Karjääris n-ö kinni jäämine ei ole vähegi edukate inimeste seas haruldane nähtus, see mõjutab ühtemoodi nii andekaid spetsialiste kui juhte. See on keeruline probleem, mille lahendamise juures mängivad võtmerolli toetav juht ja juhtkond, kirjutab 150-liikmelist meeskonda juhtiv Elisa teeninduse valdkonna juht Kristina Judina.
Karjääris n-ö kinni jäämine ei ole vähegi edukate inimeste seas haruldane nähtus, see mõjutab ühtemoodi nii andekaid spetsialiste kui juhte. See on keeruline probleem, mille lahendamise juures mängivad võtmerolli toetav juht ja juhtkond, kirjutab 150-liikmelist meeskonda juhtiv Elisa teeninduse valdkonna juht Kristina Judina.
Veskimägi: aastal 2030 võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla miljard
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
FT: Euroopast ja USAst tõrjutud Hiina autotootjatel on uus eesmärk: kogu ülejäänud maailm
Sellal kui USA ja Euroopa soovivad kaitsetollidega Hiina autotootjad välja tõrjuda, on viimased võtnud sihikule hoopis suurema ala: kogu ülejäänud maailma.
Sellal kui USA ja Euroopa soovivad kaitsetollidega Hiina autotootjad välja tõrjuda, on viimased võtnud sihikule hoopis suurema ala: kogu ülejäänud maailma.
Tippjuht avameelselt: just see on töötajate puhul kindel punane lipp
Amazonile kuuluva Whole Foodsi juht Jason Buechel avaldas väljaandele CNBC, mis on tema jaoks töötajaid värvates kindel punane lipp.
Amazonile kuuluva Whole Foodsi juht Jason Buechel avaldas väljaandele CNBC, mis on tema jaoks töötajaid värvates kindel punane lipp.
Sõõrumaa sai rohelise tule gaasiärist väljumiseks
Konkurentsiamet andis loa tehingule, millega Austria kapitalile kuuluv Aravete Agro ostab ühisest biogaasi tootmisest välja Urmas Sõõrumaa.
Konkurentsiamet andis loa tehingule, millega Austria kapitalile kuuluv Aravete Agro ostab ühisest biogaasi tootmisest välja Urmas Sõõrumaa.