Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  ÄP: väike kasv ei jäta meid maha

  Täna avalikustab statistikaamet esialgse hinnangu Eesti kolmanda kvartali majanduskasvule. Ühelt poolt oodatakse SKP kohta käivaid numbreid nagu kaugushüppevõistlusel äratõukepaku uurimist, et kas saame oodatud tulemuse kirja või mitte. Teisalt on aga selge, et konkreetsetele numbritele vaatamata läheb majandus edasi ning üksiknäitajate kõrval on olulisemgi suundumus.

  Olenemata täna selguvast III kvartali majanduskasvu näitajast on Äripäeva hinnangul suur tõenäosus, et IV kvartalis jääb meie majanduskasv sellele alla. Seega ei ole lootust täituda mõni kuu tagasi majandusprognoosi langetamise järel välja öeldud ennustustel, et aasta teine pool läheb majanduskasvu mõttes paremaks.
  Meenutame, et aasta esimeste kvartalite oodatust nõrgemad näitajad sundisid nii panku kui rahandusministeeriumi tänavuse majanduskasvu prognoosi järsult langetama. Ministeeriumi suvise prognoosi kohaselt kasvab Eesti SKP 2013. aastal 1,5% ja 2014. aastal 3,6%, kui veel kevadises prognoosis seisid vastavalt numbrid 3% ja 3,6%. Kommentaarides loodeti siiski, et juba tänavuse aasta lõpp näitab taas kasvuhüpet.
  Majandusekspert Heido Vitsuri sõnul pole eelkõige käibemaksu ja üksikisiku tulumaksu kesist laekumist eelarvesse vaadates põhjust arvata, et kolmanda kvartali tulemused peaksid eelmistest kvartalitest paremad olema. Nüüd on selge, et kehv maksulaekumine on üle kandunud juba ka aasta viimasesse veerandisse. Oktoobris laekus riigieelarvesse maksudest 413 miljonit eurot ehk aastatagusega võrreldes 2,1% vähem. Sarnaselt septembrile kahanes käibemaksu laekumine, kuid lisaks sellele vähenes oktoobris ka tulumaksu laekumine.
  Samuti on Eesti tarbijahindade aastakasv viimastel kuudel kiiresti vähenenud. Eelmise kuuga võrreldes on aga see juba alates juulist olnud kas nullis või miinusmärgiga, oktoobris septembriga võrreldes näiteks -0,3%. Tarbijate poolt vaadates võib taoline deflatsioon olla meeldiv, ent majanduse ja SKP jaoks mitte. Eraldi võib veel välja tuua, et lisaks maailmaturu trendidest tulenevale kütusehinna vähenemisele on vähenenud ka kütuse tarbimine.
  Negatiivset mõju meie SKPle kasvule avaldab kindlasti lõppeva perioodi eurorahade ammendumine. Eesti väikese ja avatud majanduse puhul on palju kinni ka teise riikide näitajates või ühekordsetes otsustes. Meie olulise majanduspartneri Soome olukord pole sealsetele karmidele kärpeotsustele vaatamata kuigivõrd parenenud. Teisalt kui ettevõtlusorganisatsioonide vastuseisule vaatamata peaksid käiku minema autodega seotud maksumuudatused, siis võib oodata enne aasta lõppu veel sõiduautode müügi kasvu.
  Märkimisväärne osa majandusnumbrite kujunemises on võrdlusbaasil. Varasemat head kasvu ongi keeruline veel suuremate numbritega üle lüüa. Meenutame, et mullu neljandas kvartalis kasvas Eesti SKP 2011. aasta sama kvartaliga võrreldes 3,7%.
  Samas võime aga osundada konjunktuuriinstituudi juhti Marje Josingu sõnu, kelle hinnangul ei maksa üheprotsendilist majanduskasvu karta. Tegu on ikkagi kasvuga ning laias laastus on Eestil ju enamik näitajaid hästi. Tööhõive on suur, firmad on finantsiliselt tugevad ning kannatavad varasema „polstri“ arvel ka investeerida. Ekspordile tuleb kasuks Euroopa keskpanga otsus langetada veelgi baasintressi. Ning usaldusnäitajad Eesti majanduse suhtes on üldjoontes head.
  Autor: 1185-aripaev
 • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Indrek Kasela astub tagasi, juhatus jätkab kahe liikmega
Kalatootja PRFoodsi juht Indrek Kasela astus ettevõtte juhi kohalt tagasi, samuti lahkus ta tütarühingute Saaremere Kala ja Saare Kala Tootmine juhatustest.
Kalatootja PRFoodsi juht Indrek Kasela astus ettevõtte juhi kohalt tagasi, samuti lahkus ta tütarühingute Saaremere Kala ja Saare Kala Tootmine juhatustest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Uus linnavõim vahetas välja Tallinna Hambakliiniku nõukogu ja juhi
SA Tallinna Hambakliiniku nõukogu kutsus alates tänasest tagasi juhatuse esimehe Maksim Volkovi, kelle juhitud linnaasutuses paljastas audit autoritaarse juhtimise ja lepingud omadega.
SA Tallinna Hambakliiniku nõukogu kutsus alates tänasest tagasi juhatuse esimehe Maksim Volkovi, kelle juhitud linnaasutuses paljastas audit autoritaarse juhtimise ja lepingud omadega.