• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Börsipaanika testib investorite usaldust

  Lähiegadel saame teada, mida arvavad investorid maailma majanduse käekäigust tegelikult.Foto: Bloomberg

  Lähituleviku börside liikumised saavad investorite usalduse ja enesekindluse suurimaks proovikiviks alates Euroopa riikide võlakriisist.

  Hüppeliselt kasvanud volatiilsus Jaapani ja euroala aktsiaturgudel rääkimata USAst on viimastel päevadel külvanud hulgaliselt ärevust ja hirmu. Lisaks maailma majanduse niigi nõrkadele makronäitajatele ja hägusale kasvuperspektiivile, keeravad kõigele lisaks vinti juurde sõda Lähis-Idas, ummikseis Ukrainas, tänavaprotestid Hongkongis ja Ebola viiruse levik ookeani taha.
  Ehkki loetelu võiks vabalt jätkata veelgi, valmistab tõenäoliselt vaat, et suurimat ebakindlust hirm selle ees, et keskpangad on oma stiimulid ammendanud ja pilgud on pööratud USA poole. New Yorgis asuva varahalduri BNP Paribase peaökonomist Paul Mortimer-Lee märkis Bloombergile antud intervjuus, et turgudel on viimased traumaatilised  sündmused värskelt meeles ja kuna need ei ole ei füüsiliselt ega psüühiliselt veel taastunud, ollakse seda enam mures uue languse pärast.
  Märke himudest pole vaja kaugelt otsida. Kirjutamise hetkeks on Euroopa aktsiad langenud kaheksa päeva järjest, mis on pikim taoline periood alates 2003. aastast.
  Suuruselt teise USA panga Bank of America sel nädalal riigi fondijuhtide seas läbiviidud uuringu järgi on rahajuhtide optimism majanduskasvu ja inflatsiooni suhtes madalaim alates 2012. aastast, mis omakorda survestab neid portfellides raha osakaalu suurendama.
  Teisest küljest on neidki, kes järsult kerkinud turgude volatiilsust üle ei tähtsusta. Londonis asuva Capital Economicsi peaökonomist Julian Jessop märkis, et USA seisab kindlatel jalgadel, Hiina on liikumas jätkusuutliku majanduskasvu suunal, odavam nafta peaks kasvatama nõudlust ja kui tõesti vaja peaks minema, saavad poliitikud majandust täiendavalt stimuleerida.
  „On raske jääda positiivseks, arvestades sellega kui negatiivsed on turgudel meeleolud, aga ma arvan, et sentiment on põhjendamatult pessimistlik,“ resümeeris ta.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Saksa majandusajakirjanik valimiste eel: taastame Hansa Liidu!
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Börs: USA aktsiaturud lõpetasid nädala väikse tõusuga
USA aktsiaturud lõpetasid nädala viimase päeva väikse tõusuga, vaatamata sellele, et Euroopa turud olid Evergrandega seotud mure tõttu järsult odavnemas, vahendab Reuters.
USA aktsiaturud lõpetasid nädala viimase päeva väikse tõusuga, vaatamata sellele, et Euroopa turud olid Evergrandega seotud mure tõttu järsult odavnemas, vahendab Reuters.
Looduskivi on nägus ja vastupidav naturaalne materjal
Meie planeedi 15–70 km paksune tahke välimine maakoorekiht koosneb erinevatest kivimitest. Inimene on aastatuhandete jooksul õppinud neid kivimeid oma hüvanguks kasutama ning neid ehitus- ja viimistlusmaterjaliks vormima.
Meie planeedi 15–70 km paksune tahke välimine maakoorekiht koosneb erinevatest kivimitest. Inimene on aastatuhandete jooksul õppinud neid kivimeid oma hüvanguks kasutama ning neid ehitus- ja viimistlusmaterjaliks vormima.
Suurpõllumees Tõnu Post: toit ei tohi olla odav
"...sest odavat asja raisatakse," põhjendas Saaremaa põllumajandusettevõtja Tõnu Post Äriplaan 2022 konverentsil oma väidet. Tema sõnul on ka rohepööre põllumajandusele hädavajalik, sest kõik, mis reostab õhku, jõuab otsejoones meie toidulauale.
"...sest odavat asja raisatakse," põhjendas Saaremaa põllumajandusettevõtja Tõnu Post Äriplaan 2022 konverentsil oma väidet. Tema sõnul on ka rohepööre põllumajandusele hädavajalik, sest kõik, mis reostab õhku, jõuab otsejoones meie toidulauale.