Birjo Must • 31. august 2015 kell 7:15

Mobius: USA ei peaks intressimäärasid tõstma

Mark Mobius arvab, et Föderaalreserv ei peaks septembris intressimäärasid tõstma.  Foto: Reuters

Kogenud fondijuhi Mark Mobiuse sõnul pole USA majanduse taastumine piisavalt jätkusuutlik selleks, et intressimäärade tõstmist õigustada.

„Ma arvan, et võtmetegur on inflatsioon,“ rääkis Franklin Templeton Investmentsi arenevate turgude osakonna juht Mobius CNBC-le.

„Föderaalreserv peaks olema mures selle pärast, milline saab olema intressimäärade suhe inflatsiooni. Ning me ei näe, et inflatsioon hakkaks eriliselt tõusma,“ lisas ta.

Föderaalreservi tegevuse jälgijate arvamus on jagunenud pooleks: kas USA keskpank tõstab tuleval kuul intressimäärasid või mitte. Föderaalreservi asepresident Stanley Fischer ütles nädalavahetusel, et on veel vara öelda, kas hiljutine börsipaanika mõjutab septembrikuise intressitõusu otsust.

Erinevalt Mobiusest on Fischer aga inflatsiooni küsimuses optimistlik. Ta märkis, et on põhjust uskuda, et inflatsioon tõuseb, kuna seni hindu alla surunud tugevnev dollar, langevad naftahinnad ja küllaltki passiivne tööturg on pöördunud.

Investorid on on hakanud hiljutise börsipaanika valguses muutma arvamust Föderaalreservi intressimäärade tõusu aja kohta. Paljud pakuvad nüüd, et esimene tõus üheksa aasta jooksul lükkub neljandasse kvartalisse.

Hetkel kuum