Juhan Lang • 30. detsember 2014
Jaga lugu:

Pärsia Lahe aktsiad taas löögi all

Saudi Araabia investorid.
Saudi Araabia investorid.  Foto: Bloomberg

Peale usinat taastumist viimaste kuude langusest, tegid Pärsia Lahe piirkonna aktsiad täna käsikäes põhja vajunud toornafta hindadega taas terava kukkumise.

Tugevalt naftaekspordi tuludest sõltuva Pärsia lahe piirkonna aktsiaturud on viimastel nädalatel tublisti kerkinud, sest Saudi Araabia võimud kinnitasid, et ei hakka kulusid kärpima, maandades hirme, et langenud naftatulud võiksid pärssida valitsuste võimet kohalikke majandusi toetada.

Eelmisel ja sel nädalalal jätkunud toormehindade langus on pannud aga investorid aastalõpu eel kasumeid võtma, kirjutab Wall Street Journal. Et nafta hindade väljavaadete osas puudub ka tuleva aasta kindlus, ennustavad analüütikud Pärsia lahe piirkonnale 2015. aasta esimeses kvartalis endiselt suuremat volatiilsust.

Suurima kukkumise tegid eile Dubai aktsiad, mil piirkonna DFM indeks vajus 5,4% ja päev enne seda 1,2%. Viimase seitsme kauplemissessiooniga rallis kohalik börs pöörased 31% ja tegi tagasi lõviosa alates novembri keskpaigast turgu kimbutanud 35% suurusest kaotusest.

Abu Dhabi börs lõpetas viimase sessiooni 2,2% madalamal. Lähis-Ida suurim, Saudi Araabia börs, kukkus teisipäeval 3,5%, olles viimase üheksa sessiooniga rallinud 21%.

Lähis-Ida riikidesse investeerib ka LHV Pärsia Lahe Fond. Panga kodulehe andmetel on fond täna kerkinud 2,27% ja aasta lõikes 14,20% plussis. Kui Äripäev viimati, 16. detsembril, fondi käekäiku kajastas oli selle tänavune tootlus kuivanud kokku 3,65% peale.

Pärsia Lahe Fondi fondijuht Joel Kukemelk ütles siis, et praegune nafta hinnalangus on ka GCC (Pärsia lahe koostöönõukogu - Gulf Cooperation Council ehk GCC) turgudele rõhuvaks kujunenud ja investorsentimenti oluliselt halvendanud.

Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt