Birjo Must • 14. august 2015 kell 10:17

Euroala majandus valmistas pettumuse

Euroopa Keskpanga peakontor  Foto: EPA

Euroala majanduskasv aeglustus ootamatult möödunud kvartalis, kuna kolme suurriigi majanduse käekäik oli oodatust halvem.

Euroala riikide SKP kasvas teises kvartalis 0,3%. Ökonomistid prognoosisid, et esimese kvartali 0,4% kasv kordub.

Täna selgus ka, et Saksamaa majandus kasvas teises kvartalis 0,4%, Itaalia majandus 0,2% ja Prantsusmaa oma tammus üldse paigal. Kõik tulemused olid halvemad, kui osati oodata. Bloombergi küsitletud ökonomistid ennustasid kasvuks vastavalt 0,5%, 0,3% ja 0,2%.

Paistab, et halvad uudised Hiinast ja pikad läbirääkimised Kreeka tuleviku pärast rõhuvad euroala majandust rohkem kui arvati. Euroopa Keskpanga ametnikud nimetasid oma juulikuisel kohtumisel majanduse taastumist kehvaks ning märkisid, et vajadusel on nad valmis välja laskma täiendavaid stimuleerimismeetmeid.

Capital Economicsi ökonomisti Jennifer McKneowni sõnul kasv küll jätkub, kuid see aeglustub kohe, kui ajutine positiivne mõju nõrgast eurost ja madalatest naftahindadest hajub. „Seetõttu kasvab vajadus Euroopa Keskpanga täiendavate stimuleerimismeetmete vastu,“ rääkis McKneown.

Eile valmistas aga Kreeka majandus suure üllatuse. Nimelt kasvas see teises kvartalis koguni 0,8%.

Hetkel kuum