Juhan Lang • 26 august 2015

Faber: turud kukuvad 20-40%

Investor Marc Faber.  Foto: Bloomberg

Investor ja kurikuulus pessimist Marc Faber usub, et börsilangus ei ole veel kaugeltki läbi ning USA turud kukuvad 20-40%, vahendab Yahoo Finance.

Faberi sõnul ei ole üksnes Hiina börs üles haibitud. „Meedia ja aktsiate tagasioste teinud ettevõtted on viimastel aastatel USA turge tugevalt üles haipinud, selle asemel, et investeerida inimestesse ja kapitali,“ rääkis ta.

Peamine kurjajuur on tema hinnangul aga hoopis Föderaalreserv. Faber leiab, et viimane oleks pidanud intressimäärasid tõstma juba pikka aega tagasi, kuid ei usu, et see võiks veel nii pea juhtuda.

„Fed rõõmustab, et aktsiaturg on all,“ märkis ta. Miljardär usub, et Föderaalreserv jätkab sekkumist, raha juurde trükkimist ja valitsuse võlg kerkib.

Faberi sõnul Hiina majandus mitte lihtsalt ei aeglustu, vaid tegemist on majanduslangusega, mida Föderaalreserv saab omakorda ettekäändena kasutada. „Autode müük langeb, nutitelefonide müük langeb ja eksport langeb,“ nentis ta. „Ma ei tea, kust praegusel ajal mingitki kasvu võiks tulla.“

Hoolimata mõningasest pessimismist, ei usu ta siiski, et maailma tabab 1997.-1998. aasta taoline globaalne majanduslangus. Tema sõnul majandused küll ei kasva, ent lennujaamad on endiselt täis ja inimesed kulutavad.

Hetkel kuum