investor Toomas • 25. september 2015 kell 13:15

Investor Toomas: Mehhiko – Ladina-Ameerika uus täht?

Mehhiko jalgpallifänn.  Foto: EPA

Ladina-Ameerika jõuvahekorrad on sellel aastal muutunud. Tundub, et suurematest riikidest tuleb võitjana välja Mehhiko.

Esimese asjana võiks öelda, et võit tähendab Ladina-Ameerikas vaid seda, et sa oled raskes olukorras ellu jäänud. Sealne majandus ei kasva 8 või 10 protsenti. Kasv jääb sellel aastal vaid paari protsendi juurde. See on aga piisav, et regioonis teistele silmad ette teha. Ladina-Ameerikat on räsinud madalad toorainehinnad, valuutade odavnemine ja augustikuine aktsiate müügilaine.

Tõsiasi on aga see, et Mehhiko majandus kasvab, töötus kahaneb ja riigi võlareitingut on tõstetud.

See on täpselt vastupidine Brasiiliale, mis on olnud varem regiooni särav täht. Brasiilia majanduse suurus, kasvukiirus ja potentsiaal asetas neid teistest riikidest kõvasti ettepoole. Nüüd on majandus aga languses, võlakirjad on saanud rämpsreitingud ja tuleviku väljavaade pole sugugi roosiline.

Standard & Poor’s on Mehhiko võlakirjadele andnud BBB+ reitingu, mis on kolm pügalat kõrgem kui Brasiilial. See tähendab, et tõenäoliselt suunavad investorid osa Brasiilia investeeringutest edaspidi Mehhikosse.

Aktsiaturu tõus on olnud üllatavalt stabiilne

Analüütikud prognoosivad Mehhikole sellel aastal 2,5protsendilist majanduskasvu, millega ollakse regioonis üks parimaid. Mõni prognoosib, et Mehhiko majanduskasv on järgmisel aastal Ladina-Ameerika kiireim.

Kontrastina võib esile tuua jällegi Brasiilia, kus majandus kukub sellel aastal 3,3 protsenti, selgub Bank of America prognoosist. Ekspertide sõnul jätkub surutis ka järgmisel aastal.

Ka aktsiaturgudel läheb Mehhikos paremini. Sellel aastal on Mehhiko peamine aktsiaindeks IPC kukkunud napi protsendi võrra. Pikemat graafikut uurides selgub, et Mehhiko turg on näidanud alates 2009. aasta kriisi põhjadest areneva turu kohta vägagi stabiilset kasvu. 2008. aasta tippudest on jõutud tublisti kõrgemale ja vahepeal pole märkimisväärseid langusi toimunud. Brasiilia on alates 2011. aastast, kui hakkas toorainete hinnalangus, olnud langustrendis. Sellel aastal on Brasiilia Ibovespa indeks odavnenud ligi 10 protsenti.

IPC indeks | Create infographics

Mehhiko tööturg on suhteliselt heas seisus. Töötusemäär on 4,3 protsenti ja sellel aastal on trend olnud hea. Tööturu hea olukord on suuresti tulenenud varasematel aastatel tehtud reformidest.

Lisaks tööturureformidele avati välismaistele investeeringutele mitmed suured naftaväljad ja lõhuti suured riiklikud monopolid.

Üks Mehhiko edu võti on ka seotus USA majandusega. Brasiilia seevastu on aina rohkem seotud Hiinaga. On ju üpris selge, kelle sidemed on praegusel hetkel kasumlikumad.

Fiestast on asi siiski kaugel

Mehhikol võib teistega võrreldes hästi minna, aga probleemidest nad vabad ei ole. Esile võib tuua näiteks immigratsiooni, narkoäri ja mõrvade suure osakaalu.

Ka Mehhiko Keskpank hoiab intressimäärasid rekordiliselt madalal tasemel, et majandust toetada. Sellega püütakse turgutada inflatsiooni, mis on kahanenud peaaegu 50 aasta madalaima tasemeni. Mehhikole on halvasti mõjunud nii nafta hinnalangusest tulenenud toodangu vähenemine kui ka nõrgemaks muutunud tööstustoodang.

On ka üpris hea võimalus, et Mehhikost saab regiooni kõige suurem majandus. Praegu on suurim Brasiilia, aga vahe väheneb ja Mehhikol on hea võimalus nendest mööda minna.

Mina pean Mehhikot turgu praegu aga jätkuvalt küllaltki riskantseks. Ta võib olla teistest arenevatest turgudest suhteliselt parem, aga risk on võrreldes Euroopa või USAga endiselt kõrge.

Hetkel kuum