Rainer Saad • 5. oktoober 2015 kell 9:45

Rootsis kogub populaarsust kuuetunnine tööpäev

Rootsi  Foto: epa

Rootsis on ettevõtteid, kes on sisse viinud kuuetunnise tööpäeva. Firmad ise näevad selles vaid positiivset.

Stockholmis asuv tarkvarafirma Filimundus juurutas kuuetunnise tööpäeva eelmisel aastal ning ettevõtte tegevjuhi Linus Feldti sõnul muutis see ka töökorralduse lihtsamaks ja tõhusamaks. Juhtkond palus inimestel töö ajal eemale hoida suhtlusvõrgustikest ning vähendas koosolekute arvu, kirjutas Fast Company.

„Nüüd on lihtsam keskenduda tööle, sul on vastupidavust ja energiat ka siis, kui kontorist lahkud,“ ütles Feldt.

Filimundus pole ainuke Rootsi ettevõte, kes on sellise uuenduse sisse viinud. Tehnoloogia idufirma Brath võttis kuuetunnise tööpäeva kasutusele juba kolm aastat tagasi. Suurimaks plussiks peavad nad seda, et see aitab neid töötajate otsimisel ja enda juures hoidmisel.

„Kui oled juba kord harjunud veetma aega perekonnaga, tooma lapsi lasteaiast, või sulle meeldib kodus head toitu valmistada, ei soovi sa sellest nii lihtsasti loobuda. Me usume, et see on hea põhjus, miks meie juures olla, sest lühem tööpäev tähendab rohkem aega eraelule. Me hoolime oma töötajatest,“ kirjutas Brathi tegevjuht Maria Brath ettevõtte blogis.

Kuuetunnine tööpäev on kasutusel ka avalikus sektoris. Rootsi valitsusele kuuluvas hooldekodus kehtestati eelmisel aastal kuuetunnine tööpäev, jättes töötajatel palgad samale tasemele. See on küll kulukam, kuid see on parandanud teenuse kvaliteeti.

Filimunduse juhi Feldti sõnul pole nad kuuetunnise tööpäeva negatiivseid mõjusid veel näinud ning ettevõtte tootlikkus pole samuti kannatanud. „Mõne arvates võib see olla kulukas, kuid see põhineb eeldusel, et inimesed peavad kaheksatunnise tööpäeva juures olema 100 protsenti efektiivsed,“ ütles Feldt.

Hetkel kuum