Birjo Must • 30. november 2015 kell 10:22

Rauamaagi hind kukkus alla 40 dollari

Rauamaagi hind langeb edasi.  Foto: EPA

Kõige aktiivsemad rauamaagi futuurid Singapuris langesid esimest korda allapoole 40 dollarit tonn, kuna kardetakse, et Hiina majanduse jahenemine vähendab veelgi globaalset nõudlust.

SGX AsiaClear jaanuari tähtajaga futuuri hind kukkus 2,7%, 39,67 dollarile tonn, vahendab uudisteagentuur Bloomberg. 

Rauamaagi hind on langenud juba alates 2014. aasta algusest. Maailma suurimad kaevandusfirmad BHP Billiton, Rio Tinto ja Vale on kasvatanud oma toodangut hoolimata sellest, et nõudlus Hiinas kahaneb. Hiljuti tuli ka uudis Austraaliast, et Gina Rinehartile kuuluv Roy Hill paneb esimese laadungi rauamaaki teele.

"Hinnad langevad tõenäoliselt edasi ning jõuavad 30 dollarile," rääkis Axiom Capital Managementi analüütik Gordon Johnson. Ta viitas Hiina väiksemale nõudlusele ja samal ajal kasvavale pakkumisele, mille hulka kuulub ka alles alustav Roy Hill.

Suurimad kaevandajad panustavad sellele, et suurem toodang aitab neil kärpida ühiku kulu ja kaitsta turuosa, kuna väiksemad tegijad on sunnitud uksi sulgema. Samas on Hiina tehased sunnitud järgmisel aastal terasetootmist 3% võrra kärpima, kuna marginaalid on tugeva surve all.

Hetkel kuum