Juhan Lang • 21. detsember 2015 kell 7:20

Tallinki suurtehing osutus kordades suuremaks

Tallinki reisilaev Tallinna sadamas.  Foto: Raul Mee

Kui reedel kirjutas Äripäev, et sama päeva lõuna paiku vahetas omanikku korraga 13,5 miljonit Tallinki aktsiat, mis on aastate suurim tehing laevafirma aktsiatega, siis tegelikult osutusid börsivälised tehingud mitu korda suuremaks.

Nimelt vahetas reedel Tallinna börsil börsiväliselt omanikku üle 50 miljoni Tallinki aktsia, selgub Eesti Väärtpaberikeskuse tehingustatistikast.

LHV Panga vanemanalüütik Joonas Joost selgitas, et 50 miljonit aktsiat on Tallinki jaoks 7,4% kõigist aktsiatest, mis tähendab, et börsi reeglite kohaselt peavad müüja ja ostja ettevõtet teavitama olulisest osaluse muutusest, mille ettevõte peab ka börsile avaldama.

„Ilmselt võtab see protseduur veel natuke aega,“ nentis Joost, kelle kinnitusel ei ole sellised suuremahulised osaluse muutused igapäevased.

„Nagu ikka on tehingul kaks osapoolt – müüja ja ostja,“ selgitas ta. „Praegu tehingu osapoolte info veel teada ei ole ning seetõttu on täpsemat hinnangut keeruline anda. Tehingu muudatused aktsiaraamatus kajastuvad kaks päeva pärast tehingut ehk muutused aktsiaraamatus peaks olema esimene koht, mis võimaldaks seda infot saada.“

Kokku tehti 18. detsembril laevafirma aktsiaga viis börsivälist tehingut. Börsitehinguid tehti samal päeval kokku 76 ning börsil vahetas omanikku ligi 1,37 miljonit laevafirma aktsiat. Tallinki aktsia käive Tallinna börsil oli 10 136 857,27 eurot ning aktsia langes päevaga 1,09%, 0,816 eurole.

Täna hommikul on Tallinki aktsia kerkinud 0,37%, 0,819 eurole. Aktsiaga on tehtud viis tehingut 4000eurose käibe juures.

Hetkel kuum