• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Spekulandid ootavad 15dollarist naftahinda

  Investorid panustavad nafta edasisele hinnalangusele.Foto: Bloomberg

  Osa spekulante teeb optsioonitehinguid, mis on kasumlikud vaid siis, kui nafta hind langeb järgmisel aastal 15 dollarile barrelist. See on märk, et paljude arvates on nafta hinnal veel langemisruumi, vahendab Bloomberg.

  Pessimism on osati ka arusaadav. On ju OPEC loobunud tootmiskvootidest ning järgmisel aastal plaanib turul pakkumist tõsta ka sanktsioonide alt vabanev Iraan. Lisaks ei kavatse mitmed riigid, nende seas ka Venemaa, tootmist odavate hindade tõttu koomale tõmmata.
  „Prognoosime, et ülepakkumine kestab ka järgmisel aastal,“ ütles Goldman Sachsi toorainete uurimisrühma juht Jeffrey Currie. Tema arvates võivad hinnad langeda ka 20 dollarile barrelist, mis sunniks paljusid naftafirmasid tegevuse lõpetama.
  Hinnalangusele aitaks kaasa ka pehmete ilmastikuolude püsimine, mis piirab juba praegu nõudlust.
  Langusele panustavad optsioonid
  Negatiivsete prognooside tõttu on investorite jaoks ahvatlevaks muutunud optsioonid (optsioonid annavad neile õiguse müüa vara teatud ajal ja teatud hinnaga), mille täitmishinnad on 30, 25, 20 ja isegi 15 dollarit barrelist, selgub New Yorgi kaubabörsi andmetest. Praegu kaupleb West Texas Intermediate (WTI) toornafta 38 dollaril barrelist.
  Optsioonitehingute hulka vaadatakse tihtipeale kui näitajat, mis iseloomustab terve turu ootusi. Sel nädalal tõusis naftaga seotud tehingute arv kiiresti, sest hind on viimase paari nädalaga järsult langenud. Investorid saavad optsioonitehinguid osta ka niinimetatud over-the-counter turult (väärtpaberite müük vahendajateta ja väljaspool börsi).
  Investorid ostavad järjest rohkem optsioone, mis on kasumlikud juhul, kui nafta hind langeb järgmisel aastal 20 või 30 dollarini barrelist, selgub andmetest. Kõige rohkem on müügioptsioone, mis panustavad sellele, et nafta hind langeb 2016. aasta detsembriks 30 dollarile barrelist.
  Tõsi, investoreid, kes panustavad alla 30dollarise nafta hinna peale, pole eriti palju. Sellegipoolest on 25dollarise barrelihinna peale panustavate müügioptsioonide (2016. aasta juuniks) hulk viimasel nädalal kahekordistunud.
  Müügioptsioonide hulkFoto: Bloomberg
  15 dollarit barrelist
  Investorid on ostnud isegi müügioptsioone, mis toovad kasumit juhul, kui nafta hind langeb järgmise aasta lõpuks alla 15 dollari barrelist. Tõsi, selliste panuste hulk on finantsmaailma mõttes tilluke – kokku on tehtud neid 640 000 barreli ulatuses.
  Investorid ei osta optsioone vaid selleks, et hinnalangusele panustada. Nad kasutavad optsioone ka kindlustusena. Näiteks pikemaajalised aktsiainvestorid, kes ostavad Exxon Mobili ja Royal Dutch Shelli aktsiad, maandavad riske optsioonidega, mis on kasumlikud nafta hinnalanguse korral.
  WTI hind kukkus esmaspäeval alla 34 dollari barrelist, mis on peaaegu 11 aasta madalaim tase. Reedeks oli veebruarikuu futuuride hind tõusnud 38,10 dollarini barrelist. Brent odavnes esmaspäeval 36,04 dollarini barrelist, on madalaim tase alates 2004. aastast.
  „Üleüldiselt on surve edasisele hinnalangusele,“ ütles BNP Paribase energiaturu strateeg Gareth Lewis-Davies.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Tanel Kandle: auk preservatiivi, sott näkku
Plaan tõsta lastetoetusi on järjekordne näide, kuidas eduka ja targa vaba turumajandusega Eesti ehitamise asemel aitavad ka need, kes ise end parempoolseteks tituleerivad, kaasa riigi vedamisele vasakule sotsiaalsohu, kirjutab ajakirjanduse ja kommunikatsiooni magistrant Tanel Kandle.
Plaan tõsta lastetoetusi on järjekordne näide, kuidas eduka ja targa vaba turumajandusega Eesti ehitamise asemel aitavad ka need, kes ise end parempoolseteks tituleerivad, kaasa riigi vedamisele vasakule sotsiaalsohu, kirjutab ajakirjanduse ja kommunikatsiooni magistrant Tanel Kandle.
Isegi head tulemused suruvad minu lõheinvesteeringut vee alla
Alles ma rõõmustasin, et rikastun koos Norra lõhemiljardäridega, kui juba sain reedel külma duši – minu portfelli kalakasvataja Lerøy Seafoodi eelmise nädala lõpus avaldatud esimese kvartali majandustulemused kukutasid aktsiat korraga peaaegu 10 protsenti. Ja seda hoolimata rekordilistest kvartalitulemustest ning kalakasvataja sõnul äärmiselt kõrgest roosa kala hinnast.
Alles ma rõõmustasin, et rikastun koos Norra lõhemiljardäridega, kui juba sain reedel külma duši – minu portfelli kalakasvataja Lerøy Seafoodi eelmise nädala lõpus avaldatud esimese kvartali majandustulemused kukutasid aktsiat korraga peaaegu 10 protsenti. Ja seda hoolimata rekordilistest kvartalitulemustest ning kalakasvataja sõnul äärmiselt kõrgest roosa kala hinnast.
Coop Panga tippjuht: usaldust tuleb treenida
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Raadiohommikus IT-minister, aasta reklaamiagentuur ja revolutsioon tervishoius
IT-minister Andres Sutiga räägime Eesti riigi positsioonidest WEB3- ja krüptomaastikul – tegu on kiiresti muutuva valdkonnaga, mis kipub regulatsioonidele jalgu jääma.
IT-minister Andres Sutiga räägime Eesti riigi positsioonidest WEB3- ja krüptomaastikul – tegu on kiiresti muutuva valdkonnaga, mis kipub regulatsioonidele jalgu jääma.
Rootsi esitas taotluse NATOga liitumiseks
Rootsi valitsus otsustas esitada taotluse NATOga liitumiseks, ütles riigi peaminister Magdalena Andersson.
Rootsi valitsus otsustas esitada taotluse NATOga liitumiseks, ütles riigi peaminister Magdalena Andersson.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.