Mait Kraun • 14. jaanuar 2016 kell 7:15

Hiina aktsiaturg jõudis uuesti karuturule

Karu sümboliseerib aktsiaturgude sügavat langust.  Foto: EPA

Hiina aktsiaturud langesid allapoole augustikuu krahhi tasemeid ja jõudsid korraks ka karuturule. Päeva lõpus pöördus langus aga tõusuks, vahendab Bloomberg.

Shanghai Composite tõusis ligi 2 protsenti ja lõpetas päeva 3007 punktil. Veel kauplemispäeva keskel oli indeks langenud 2,8 protsenti. Taoline kõikumine viis Hiina turu volatiilsuse kõrgeima tasemeni alates septembrist.

Hengsheng Asset Management teatas, et valitsuse kätt aktsiaturu tõusu juures märgata ei ole, sest kaks suurimat riigifirmat Industrial & Commercial Bank of China ja PetroChina olid täna hoopis odavnemas.

„Turud on kukkunud liiga palju ja mõned investorid näevad hinnataset juba atraktiivsena,“ ütles Hengsheng Asseti fondihaldur Dai Ming, kes oma portfelli ei muuda. Ta ütles, et ta hakkab aktsiaid müüma pärast lühiajalisi tõuse.

Detsembrikuisest tipust oli Shanghai Composite indeks langenud täna vahepeal 20 protsenti – selle perioodi puhul on tegemist maailma halvima aktsiaturuga (Bloombergi jälgitava 93 indeksi seas). Ühtlasi tähendab 20protsendiline langus, et indeks on jõudnud karuturule.

Hiina kauplemispäeva lõpus hakkasid aktsiad tõusma, sest ChiNext indeksi 28 ettevõttet ütlesid, et nende eesmärk on turgu stabiliseerida. Mõned neist andsid mõista, et nemad aktsiaid järgmise kuue kuu jooksul ei müü.

USA turgudel oli eile aga äärmiselt kehv päev – Dow Jonesi indeks odavnes 2,21 protsenti ja S&P 500 kukkus 2,5 protsenti. Muret on tekitav asjaolu, et eelmisel aastal aktsiaturgude taastumist juhtinud aktsiad – Alphabet, Netflix, Amazon, Facebook ja Microsoft – olid eile samuti sügavas languses.

Hetkel kuum