Pille Ivask • 4. veebruar 2016 kell 6:45

Venezuela impordib USAst naftat

Foto: epa

Kuigi Venezuelal on teadaolevalt maailma suurimad naftavarud, on riik sunnitud USAst naftat sisse ostma, kirjutab CNN Money.

Naftauuringutega tegeleva firma ClipperData raportist selgub, et möödunud nädalal jõudis Venezuelas asuvasse naftaterminali pool miljonit barrelit USAs pumbatud naftat.

Rahvusvahelise Energiainformatsiooni Administratsiooni andmeil on Venezuelal teadaolevalt 298 miljardi barreli väärtuses naftavarusid. Seda on rohkem kui Saudi Araabial, Venemaal või Iraanil.

ClipperData naftaturu analüütik Nilofar Saidi selgitas, et põhjus, miks Venezuela naftat importima peab, on tegelikult küllaltki lihtne. Nimelt on Venezuelas kaevandatud nafta väga raske ning seetõttu keeruline rafineerida ja seejärel edasi müüa. See tähendab, et riik peab oma raske nafta kergemaga segamini segama, et sobiva kvaliteedi saavutada.

Saidi lisas, et Venezuela on kergemat naftat importinud juba ka Venemaalt, Angolast ning Nigeeriast.

Detsembris kaotas USA ametlikult 40 aastat kestnud nafta ekspordikeelu teistesse riikidesse. Kuigi USA ning Venezuela vahel on poliitilised pinged, oli Venezuela riiklik naftakompanii PDVSA varmas ameeriklaste naftat sisse ostma.

Venezuela majandus on naftast väga sõltuv. Kuna viimase pooleteise aasta jooksul on nafta hind kõvasti kukkunud, on märkimisväärselt langenud ka Venezuela majandus. Arvatakse, et Venezuela näol on tegu praegu kõige kehvema majandusega riigiga maailmas.

Hetkel kuum