• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  LHV: Merko üllatas dividendiga, Nordecon vast vähendab dividende

  LHV vanemanalüütik Joonas JoostFoto: Erakogu

  Merko Ehituse dividendimakse on oodatust suurem, kuid Nordeconi dividendid sel aastal tõenäoliselt vähenevad, rääkis LHV vanemanalüütik Joonas Joost.

  "Kuna Merko Ehituse eelmise aasta neljanda kvartali tulemused olid väga tugevad, siis oligi seekord oodata puhaskasumi vähenemist," rääkis Joost.
  Ettevõtte neljanda kvartali käive oli 66 miljonit eurot ning see vähenes aastaga 5,3%. Puhaskasum kahanes samal ajal 7,3%, 4,4 miljonile eurole.
  Merko dividendid oodatust suuremad
  Joosti sõnul osutus vaid 7,3%-line langus aga prognoositust tunduvalt väiksemaks. "Oodatust paremasse tulemusse panustas eelkõige ehitusteenuse osutamine Lätis ja Leedus, kus mitmed kvartali jooksul lõpetatud ehitusprojektid osutusid edukamateks kui ettevõtte poolt esialgselt planeeritud. Tulemused ehitustegevusest Eestis vastasid üsna täpselt ootustele, kasum kinnisvaraarendustest oli seekord oodatust mõnevõrra väiksem," rääkis Joost.
  Väga oluline areng oli Joosti kinnitusel ettevõtte juhtkonna poolt aktsionäridele tehtud ettepanek maksta 2015. aasta puhaskasumist 90% dividendideks, mis teeb 51 senti aktsia kohta, varasem poliitika oli 50–70% väljamakse kasumist.
  "Pidasime võimalikuks, et ettevõte maksab nii dividendide kui ka teeb väljamakse kapitali vähendamise näol. Arvasime, et 2015. aasta eest makstakse välja 45 senti aktsia kohta ehk tegelik juhtkonna poolt välja pakutud väljamakse suurus osutus 13,3% võrra suuremaks," sõnas Joost.
  Nordecon parandas kasumlikkust
  Täna teatas oma majandustulemused ka Nordecon, mille puhaskahjum oli mullu neljandas kvartalis 2,3 miljonit eurot ning ettevõtte käive langes 20,8%,32 miljonile eurole. Börsifirma teatel mõjutas neljanda kvartali puhaskasumit enim kahe Ukraina kinnisvaraarendusprojektiga seotud laenude allahindlus ligi 3 miljoni euro ulatuses.
  Nordeconi neljanda kvartali majandustulemustes oligi LHV hinnangul üks olulisemaid arenguid Ukraina sidusettevõtetele antud võlgade väärtuse allahindlus. "Tulenevalt Ukraina majanduse nõrgenemisest pidasime sellist stsenaariumi võimalikuks juba eelmise aasta neljandas kvartalis ning selles osas ei olnud see üllatav. Samas püsis ettevõtte finantspositsioon stabiilne, kuna varade allahindluse näol oli tegemist mitterahalise arvestusliku muutusega," märkis Joost.
  Kuigi suhteliselt väikese käibe juures suutis ettevõte kasumlikkust ja ärikasumit oodatust palju rohkem kasvatada, siis just varade väärtuse allahindluse tõttu kujunes Joosti sõnul kvartali puhaskahjumiks 2,3 miljonit eurot. "Kui aga varade allahindluse kahjum kõrvale jätta, siis paranesid ettevõtte ärilised tulemused oodatust rohkem. Samuti paranes ootuspäraselt töös olevate ehitusprojektide portfell kolme viimase aasta kõrgeimale tasemele," märkis Joost.
  Arvestades vaid 0,43 miljoni eurost tulumaksueelset kasumit 2015. aastal, ei ole LHV analüütikute hinnangul väga tõenäoline, et ettevõte maksaks sarnaselt varasemate aastatega ka seekord dividendiks 3 senti aktsia kohta. "Kui üldse, siis tundub seekord pigem tõenäoline vaid 1 sent aktsia kohta," lausus Joost. Ettevõte ise vahearuandes dividendi teemat ei käsitlenud.
  Merko Ehituse aktsia hind on täna Tallinna börsil tõusnud 4,6%, 8,15 eurole. Nordeconi aktsia hind pole täna muutunud ja aktsia maksab 1 euro.  
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Kaks kriisikärbest, mis vajavad mitut tabavat hoopi
Järsult suurenenud arvetega toimetulek ja energiapoliitika on probleemid, mis vajavad mõlemad kiireid otsuseid, kuid erinevat lähenemist – neid ei saa ühe ja sama võttega lahendada, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Järsult suurenenud arvetega toimetulek ja energiapoliitika on probleemid, mis vajavad mõlemad kiireid otsuseid, kuid erinevat lähenemist – neid ei saa ühe ja sama võttega lahendada, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
S&P 500 ja Nasdaq suutsid nädala rohelises lõpetada
Volatiilne nädal lõppes pankade kahetiste tulemustega ja jaemüügi oodatust suurema langusega, vahendab Yahoo Finance.
Volatiilne nädal lõppes pankade kahetiste tulemustega ja jaemüügi oodatust suurema langusega, vahendab Yahoo Finance.
Heiki Einpaul: kõige kõvema kisaga pole alati kõige suurem probleem
Energia kallinemisega toimetulemise võtmelahendus on säästlikumad ja alternatiivsed lahendused ning need, kes ainult virisevad ja abi nõuavad, jäävadki lõpuks hammasrataste vahele või õpivad efektiivsemalt taotlusi kirjutama, ütleb masinaehitusettevõtte Hekotek omanik Heiki Einpaul tööstusjuhtide küsitluse vastuses.
Energia kallinemisega toimetulemise võtmelahendus on säästlikumad ja alternatiivsed lahendused ning need, kes ainult virisevad ja abi nõuavad, jäävadki lõpuks hammasrataste vahele või õpivad efektiivsemalt taotlusi kirjutama, ütleb masinaehitusettevõtte Hekotek omanik Heiki Einpaul tööstusjuhtide küsitluse vastuses.
Konkurent Nuutmann kahtlustab Ekspress Gruppi alatus mängus
Ekspress Gruppi kuuluv piletimüügiäri läks uurimise alla, sest konkurent Piletilevi kahtlustab neid alatute võtete kasutamises. Veel mõni aeg tagasi oli aga Piletilevi see, kes konkurentsiametilt trahvi sai.
Ekspress Gruppi kuuluv piletimüügiäri läks uurimise alla, sest konkurent Piletilevi kahtlustab neid alatute võtete kasutamises. Veel mõni aeg tagasi oli aga Piletilevi see, kes konkurentsiametilt trahvi sai.