Olavi Teppan • 12. veebruar 2016 kell 14:45

Saario: Soomet ootab kiire vaesumine

Soome börsiinvestor Seppo Saario  Foto: Andras Kralla

77aastane elukutseline börsiinvestor Seppo Saario maalib Arvopaperi blogis Soome majanduse tulevikuväljavaadetest tumeda pildi.

„Soome vaesub kiiremini, kui keegi arvatagi oskab,“ ütleb Saario blogis, nimetades Soome majanduse hetkeseisu kohutavaks. Soomest saab tema sõnul uus Kreeka, kus kreeditorid hakkavad omi tingimusi seadma.

Soome riigi ebaõnnestumise põhjustena mainib Saario kasinat infrastruktuuri arendamist ning kõrgeid makse ja hindu, mis on Soome halvanud. Suure sissetulekuga inimesi maksustatakse Soomes karmimalt kui võrreldavates riikides keskmiselt, mistõttu nad loobuvad tuluteenimisest või kolivad teise riiki ning asemele tulevad toetusrahast elatuvad pagulased, kirjutab Saario ja lisab: „Äärmiselt halb vahetuskaup riigi majanduse seisukohast.“

Kuigi maailmakaubanduse maht kasvab, on Soome eksport vähenemas. Paljud Soome suurettevõtted kasvatavad toodangut välismaal, mitte Soomes.

Saario märgib, et Soome riigi kulud on kaheksa aasta jooksul kasvanud ligemale 11 miljardi euro võrra, tulud aga suurenenud vaid 5 miljardit eurot. Seda „hukatuse rada“ käiakse tema hinnangul üha edasi madalate intresside pärast. Kui laenuintressid tõusevad, muutuvad intressikulud väljakannatamatult kõrgeks.

Börsiguruks nimetatud Saario tuletab investoritele meelde, et börsiindeks on riigi tuleviku parim indikaator. Hetkel kõneleb see tema sõnul sellest, et Soome on kukkunud „Islandi, Kreeka ja Venemaa sekka prügikasti“.

Hetkel kuum