Juhan Lang • 7 märts 2016

Pöörane aktsiaralli Norra börsil

Seadrilli naftaplatvorm.  Foto: Seadrill

Nii Oslo kui ka New Yorgi börsil noteeritud naftapuurija Seadrilli aktsia hind kihutab teist päeva ülesmäge.

Täna on ettevõtte aktsia tõusnud Oslo börsil ligi 37%, 40 Norra kroonile. Järsu tõusu tegi aktsia ka reedel ning New Yorgi börsil hüppas aktsia hind koguni 121%.

Nordea panga analüütiku Janne Kvernlandi kinnitusel on tõusu põhjus selles, et investorid katavad oma lühikesi positsioone. „Te võite alahinnata efekti, kui kõik investorid peavad ühtäkki hakkama oma positsioone katma,“ selgitas ta Bloombergile antud intervjuus.

Markiti ja Bloombergi andmetel on alates neljapäevast Seadrilli aktsia langusele panustavate positsioonide arv langenud 14% peale. Veel novembris oli see number 22%.

Aktsia hind on viimase kaheksa kauplemissessiooniga tõusnud 158%, pärast seda kui ettevõtte miljardärist suurosanik (osalus 24%) John Fredriksen müüs kolmandiku oma osalusest Norra lõhekasvatajas Marine Harvest, teenides müügilt 510 miljonit USA dollarit.

Müügitehing omakorda on puhunud lõkkele spekulatsioonid, et Fredriksen valmistub naftapuurijasse täiendavalt investeerima.

Nimelt on Seadrilli juhtkond lubanud hiljemalt juuni lõpuks esitleda plaani oma ligi 11 miljardi dollari suuruse võlakoorma restruktureerimiseks. Restruktureerimine kätkeb endas tõenäoliselt vähemalt 1 miljardi dollari väärtuses uute aktsiate emiteerimist. Kvernlandi hinnangul on Fredrikseni osalemine restruktureerimises võtmetähtsusega.

Lisaks eeltoodule võib Seadrilli aktsia tõusu toetada ka tõik, et Brenti toornafta hind on kahe viimase nädalaga kerkinud ligi 18%.

Hetkel kuum