Kadi Neemre • 2. september 2016 kell 15:45

Augusti tööraport valmistas suure pettumuse

Uusi töökohti loodi oodatust vähem.  Foto: EPA

August on traditsiooniliselt olnud töökohtade loomisel loid kuu ning 2016. aastal ei ole olukord muutunud.

Augustis loodi kõigest 151 000 uut töökohta, Wall Street prognoosis loodavate töökohtade arvuks aga 180 000.

“Viimasel kahel kuul on tööhõive numbrid olnud üsna head. Augustikuu raport jääb aga alla keskmise,” sõnas Charles Schwabi globaalsete investeeringute strateeg Jeff Kleintop. “See kõik viitab sellele, et tööturul on kõik korras, kuid tõenäoliselt tähendab see seda, et septembris intressimäärasid ei tõsteta."

Töötusemäär jäi muutumatuks ehk püsis 4,9%-l, selgub tööstatistika ameti andmetest. Madala haridustasemega inimeste töötuse määr tõusis juuli 6,3%-lt 7,2%-le.

August on töönumbrite mõistes olnud alati märkimisväärselt volatiilne kuu. Eelmised viis raportit on keskmiselt 71 000 võrra kõrgemaks korrigeeritud. 2011. aastal loodi algse raporti kohaselt null töökohta ning hiljem korrigeeritud number 107 000-le. Tööturult kõrvalejääjate arv kasvas 58 000 võrra, 94,4 miljonile.

Raport avaldati kriitilisel ajal, mil Föderaalreserv hoiab loodud töökohtade arvul teravalt silma peal. USA keskpank kohtub 20.–21. septembril ning arutlusele tuleb ka võimalik intressimäärade tõus. Börsimaaklerite usk intressimäärade tõusu septembris kukkus 27%-lt 12%-le.

Lisaks oodatust väiksemale loodud töökohtade hulgale kahanes ka palgakasv, tunnitasu tõusis vaid 3 sendi võrra ehk aasta lõikes 2,4%. Seda suuresti seetõttu, et suurim hulk töökohti loodi baarides ja restoranides, kus lisandus 34 000 töökohta. Sotsiaalteenuste vallas loodi 22 000, professionaalsete ja tehniliste teenuste vallas 20 000 ning Wall Streetiga seotud kohti 15 000. Tervishoiusektoris lisandus aga 14 000 uut töökohta.

Hetkel kuum