Mait Kraun • 16. september 2016 kell 16:39

Kulla hind langeb

Kullakang.  Foto: EPA

Kulla hind on viimase kaheksa kauplemipäeva jooksul langenud juba seitsmel. Kollase metalli hinnalanguse on taganud eelkõige USA dollari kallinemine, vahendab MarketWatch.

Täna saabunud inflatsiooniandmed suurendasid veidi tõenäosust, et Föderaalreserv (Fed) sellel aastal intresse tõstab. See pani dollari tugevnema ja kulla odavnema.

Fedi kohtumine leiab aset järgmise nädala keskel ning pressikonverents toimub Eesti aja järgi kolmapäeva õhtul kell 21. Fedi avaldused ja otsused võivad kulla hinda tunduvalt mõjutada.

Kuld on täna odavnenud 0,4 protsenti 1307 dollarini untsist ja jõudis viimase kuu madalaima tasemeni, selgub FactSeti andmetest. Sellel nädalal on kollane metall odavnenud 1,6 protsenti.

Üürikulude ja ravimihindade kasv suurendas inflatsiooni, selgub USA valitsuse andmetest. Tarbijahinnaindeks tõusis augustis 0,2 protsendi võrra, mis on veidi suurem kui MarketWatchi küsitletud analüütikute prognoositud 0,1 protsenti. Toidu- ja energiahindadeta kasvas tarbijahinnaindeks lausa 0,3 protsenti.

„Ei ole veel kindel, kuidas 2protsendiline aastane inflatsioonimäär Föderaalreservi otsustusprotsessi mõjutaks,“ ütles investeerimisfirma FXPRIMUSe uuringute juht Marshall Gittler. Ta lisas, et Fedi jaoks on tõenäoliselt tähtsam näitaja personaalsed tarbijakulutused (PCE), mis moodustavad suurema osa USA SKP-st.

Dollar reageeris oodatust kõrgemale inflatsioonile tugevnemisega, mis pani kulla hinna langema, ütles CMC Marketsi strateeg Colin Cieszynski. „Tennisemäng jätkub – ei ole teada, kas punkti saavad intressimäärade tõstmisele panustajad või need, kes intresside tõstmist ei usu.“

ICE dollariindeks on täna kallinenud 0,7 protsenti.

Hetkel kuum