Sirje Rank • 19. jaanuar 2017 kell 11:45

Euroopa Keskpangalt ootuspärane otsus

Euroopa Keskpank  Foto: Scanpix/Reuters

Ootuspäraselt ei muutnud Euroopa Keskpank täna euroala baasintressimäärasid.

Euroopa Keskpanga nõukogu otsustas säilitada põhiliste refinantseerimisoperatsioonide intressimäärana 0,00%, laenamise püsivõimaluse intressimäärana 0,25% ning hoiustamise püsivõimaluse intressimäärana –0,40%.

Rahapoliitika nõupidamisele järgneval Euroopa Keskpanga juhi Mario Draghi pressikonverentsil ootavad teda kindlasti küsimused euroalal kiirenenud inflatsiooni kohta.

Üle kahe aasta on Draghi hoiatanud, et inflatsioonitempo euroalal on liiga aeglane. Läinud aasta detsembris kiirenes inflatsioon euroalal aga järsult – novembri 0,6 protsendilt 1,1%-le. Euroala suurimas majandusruumis Saksamaal kiirenes inflatsioon 1,7%-le, mis on Saksamaal hagu alla andnud nõudmistele, et Euroopa Keskpank hakkaks erakorralist rahapoliitilist stiimulit kokku tõmbama.

Tõenäoliselt kaitseb Draghi täna siiski praeguse kursi jätku – võlakirjade tugioste on keskpank lubanud jätkata selle aasta lõpuni, ehkki aprillist alates veidi väiksemas mahus. Euroopa selle aasta valimiskalender on täis võimalikke ehmatusi, mistõttu keskpank ei kiirusta oma „turvavõrku“ kokku rullima.

Keskpank teataski intressinõupidamise järel, et igakuiseid varaoste 80 miljardi euro ulatuses jätkatakse kuni 2017. aasta märtsi lõpuni. Alates 2017. aasta aprillist kavatsetakse igakuiseid netovaraoste teha 60 miljardi euro ulatuses kuni 2017. aasta detsembri lõpuni või vajaduse korral kauem ning igal juhul seni, kuni inflatsiooni areng on EKP nõukogu hinnangul püsivalt kohandunud ja kooskõlas nõukogu inflatsioonieesmärgiga. 

Hetkel kuum