Mait Kraun • 7. veebruar 2017 kell 10:12

Euro jätkab langust

Eurod  Foto: EPA

Euro kurss langes juba teist päeva järjest, sest sellel aastal toimuvad valimised on küsimärgi alla seadnud Euroopa Liidu tuleviku, vahendab Bloomberg.

Euro kukkus Jaapani jeeni suhtes kahe kuu madalaima tasemeni, sest järgnevatel kuudel toimuvad Euroopas valimised, kus mitmed poliitilised jõud on lubanud protektsionismi. USA 10aastaste võlakirjade tootlus langes kahe nädala põhja. USA president Donald Trump kohtub reedel Jaapani peaministri Shinzo Abega. Trumpi kaubandus- ja immigratsioonipoliitika on protektsionistliku suunaga ja see teeb investoritele muret.

Trumpi valimisvõiduga seotud ülemaailmne aktsiaturgude tõus on peatunud ning investorid hakanud rohkem arvestama Euroopa poliitiliste riskidega, sest mitmes riigis lähenevad tähtsad valimised, ütles Wespac Banking Corpi strateeg Imre Speizer.

Lech Walesa, kelle algatatud massiliikumine aitas raudsest eesriidest 1989. aastal lahti saada, ütles, et Marine Le Peni valimisvõit Prantsusmaa presidendivalimistel ja Angela Merkeli kaotus Saksa parlamendivalimistel lammutaks Euroopa Liidu.

Märtsis toimuvad üldvalimised Hollandis, Prantsusmaal valitakse uus president aprillis ja Saksamaal toumuvad septembris parlamendivalimised. Rahvuslikud jõud on toetust kogumas ning on võimalik, et osad nendest valimistest ka võidetakse. Prantsusmaa Rahvusrinde juhi Marine Le Peni majandusnõunik ütles, et võidu korral viib Le Pen prantslased Euroopa Liidust välja.

Euro on täna dollarisse odavnenud 0,78 protsenti 1,066 dollarini, mis on viimase nädala madalaim tase. Jeeni on euro täna langenud 0,24 protsenti 119,85 jeenini.

Hetkel kuum