Liina Laks • 6. juuni 2017 kell 6:14

Börs: Aasia investorid jälgivad kullipilgul Euroopat

Vihmavarjuga mees Tokyo börsiindekseid kajastava tabloo ees.  Foto: EPA

Täna olid Aasia börsid kerges languses: analüütikute hinnangul ootavad investorid Euroopa keskpanga kohtumist ning Suurbritannia valimisi, enne kui nad suuremaid tehinguid ette võtta julgevad.

Aasia turge mõjutasid omakorda arengud USA börsidel, mis samuti suuna alla võtsid. Poliitilised pinged, mida markeerivad eesseisvad Suurbritannia valimised, FBI James Comey juhtum seoses Venemaa võimaliku sekkumisega USA viimastesse presidendivalimistesse, Euroopa keskpanga kohtumine ning treavnenud pinged Lähis-Idas, mis kulmineerusid eile, kui Saudi Araabia, Bahrein, Arabia Ühendemiraadid, Jeemen ja Egiptus teatasid, et Katar toetab terrorismi ja seetõttu katkestavad nad temaga diplomaatilised suhted. See omakorda pani langema nafta hinna, mis veel täna hommikul oli 0,5 protsendiga minuses. Toornafta barrel maksis 47,13 dollarit, sellal kui Brenti toornafta hind oli langenud alla 50 dollari ja maksis 49,23 dollarit.

Jaapanis kukkus Nikkei indeks 0,67 protsenti 20034 punktile. Osalt aitas langusele kaasa dollari suhtes tugevnenud jeen, mis omakorda survestas eksporttööstuse aktsiaid. India Sensex hommikuks 0,13 protsenti. Hiinas oli Shanghai komposiitindeks 0,10 protsendiga languses, ning Hongkongi Hang Sengi indeks oli ainsana plussis – 0,36 protsendiga 25954 punkti peal. Hongkongi aitasid vedada eelkõige HSBC aktsia 0,88protsendine tõus ning finantssektori ettevõte SHK Ppt aktsia 3,38protsendise tõusuga. Korea börs oli puhkepäeva tõttu suletud.

Regiooni suurim langeja oli Austraalia, kus S&P/ASX200 indeks kukkus 1,36 protsenti, eelkõige naftasektori aktsiate languse tõttu. Samuti mõjutas sealset turgu Austraalia otsus, jätta olulisemad intressimäärad muutmata ehk jätkuvalt 1,5 protsendi juurde.

Tänane langus peale pikka tõusu peegeldab Brown Brothers Harrimani valuutastrateegi Masashi Murata hinnangul eelkõige investorite ebakindlust. „Turu kindlustunne on jätkuvalt väga õrn,“ ütles Murata MarketWatchile.“Me ei saa oodata, et USA majandus kasvaks sel aastal rohkem kui 3 protsenti – vähemalt mitte Trumpi administratsiooni all, kõikide poliitiliste skandaalide keskel,“ ütles Murata.

Hetkel kuum